El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya apel?larà als drets històrics per reivindicar el concert econòmic
  • CA

La Generalitat apel•larà als drets històrics per reivindicar a l’Estat un nou model de finançament bilateral, els resultats dels quals s’equiparin amb el concert econòmic basc i navarrès i li permetin, així, recaptar el 100% dels impostos.

Ho ha avançat el secretari del Govern, Francesc Homs, recalcant que, després de les eleccions generals, el Govern plantejarà al nou president “un règim singular” per a Catalunya, una cosa que, segons la seva opinió, és jurídicament possible i totalment constitucional, ha dit al Fòrum Europa.

Homs ha indicat que el que ara reivindiquen Mas i el seu Govern és el mateix que CiU demanava quan era a l’oposició: que la recaptació, la gestió, la liquidació i la capacitat normativa de tots els tributs depengui només de la Generalitat.

El procediment

L’aposta passa perquè Catalunya “surti” de la Lofca -la llei que regula el model de finançament de les 15 autonomies de règim comú, totes excepte el País Basc i Navarra-, i que Catalunya tingui un sistema propi, acordat entre l’Estat i la Generalitat a la Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics.

La prova que demostra que aquest model bilateral és constitucional és que, a dia d’avui, ja hi ha dues autonomies que el tenen, que són el País Basc i Navarra, ha dit Homs, i ha recordat que l’apel•lació als drets històrics emana de l’article 5 de l’Estatut, que no ha estat retallat, tot i que sí que interpretat pel Tribunal Constitucional.

El concert econòmic no es plantejarà aquest any sinó el pròxim, ja que en el 2011 les prioritats són tres: quadrar els comptes de la Generalitat, lluitar contra la crisi i elaborar un marc teòric que permeti al Govern defensar el pacte fiscal que proposa després de les eleccions generals del 2012 davant del nou Govern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa