Catalunya apel•larà als drets històrics per reivindicar el concert econòmic

L'objectiu és que els catalans, com els bascos i els navarresos, recaptem el 100% dels impostos

La Generalitat apel•larà als drets històrics per reivindicar a l'Estat un nou model de finançament bilateral, els resultats dels quals s'equiparin amb el concert econòmic basc i navarrès i li permetin, així, recaptar el 100% dels impostos.

Ho ha avançat el secretari del Govern, Francesc Homs, recalcant que, després de les eleccions generals, el Govern plantejarà al nou president "un règim singular" per a Catalunya, una cosa que, segons la seva opinió, és jurídicament possible i totalment constitucional, ha dit al Fòrum Europa.

Homs ha indicat que el que ara reivindiquen Mas i el seu Govern és el mateix que CiU demanava quan era a l'oposició: que la recaptació, la gestió, la liquidació i la capacitat normativa de tots els tributs depengui només de la Generalitat.

El procediment

L'aposta passa perquè Catalunya "surti" de la Lofca -la llei que regula el model de finançament de les 15 autonomies de règim comú, totes excepte el País Basc i Navarra-, i que Catalunya tingui un sistema propi, acordat entre l'Estat i la Generalitat a la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics.

La prova que demostra que aquest model bilateral és constitucional és que, a dia d'avui, ja hi ha dues autonomies que el tenen, que són el País Basc i Navarra, ha dit Homs, i ha recordat que l'apel•lació als drets històrics emana de l'article 5 de l'Estatut, que no ha estat retallat, tot i que sí que interpretat pel Tribunal Constitucional.

El concert econòmic no es plantejarà aquest any sinó el pròxim, ja que en el 2011 les prioritats són tres: quadrar els comptes de la Generalitat, lluitar contra la crisi i elaborar un marc teòric que permeti al Govern defensar el pacte fiscal que proposa després de les eleccions generals del 2012 davant del nou Govern.

 
 

Comentaris