El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya als documents de Wikileaks
  • CA

Catalunya també apareix als famosos documents destapats per Wikileaks, encara que les referències són escasses i només s’associa a tres assumptes: la investigació sobre terrorisme islàmic (un cop), la presència de l’anomenada “màfia russa” (un cop) i les qüestions polítiques (diversos cops), que són derivades d’un missatge reiterat per part dels interlocutors del PP, que només presenten el país com un lloc amb privilegis fiscals i que posa en perill l’existència de l’estat espanyol, segons publica el 3cat24.

En el document més recent on apareix Catalunya, de la tardor del 2009, es vincula el país a la màfia russa, en primer lloc perquè Gerardo Cavero, fiscal antidroga de la fiscalia de Barcelona, i Fernando Bermejo, de la fiscalia anticorrupció, haurien mostrat interès a mantenir contactes amb l’FBI en relació amb el blanqueig de diners i altres activitats atribuïdes a aquesta organització i, en segon lloc, perquè, segons els americans, la Costa Brava seria un pol d’atracció per aquest tipus de criminals.

També apareix Catalunya quan es menciona la investigació que el jutge Baltasar Garzón va realitzar sobre grups terroristes islàmics que es creaven aquí.

Catalunya i la política

Però quan se cita més vegades Catalunya és en el moment que els membres de l’ambaixada dels Estats Units es citen amb dirigents del PP. Aquests els parlen de Catalunya com una zona que només demana “privilegis fiscals” i més autonomia. El missatge dels populars als nord-americans és evident, els catalans busquen trencar l’estat.

Els documents també revelen que el 2008 el PP pensava guanyar els comicis i després obtenir el suport de CiU. I que Maria Teresa Fernández de la Vega, després del referèndum, no pronosticava tan de rebombori per l’Estatut de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa