El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya agafa el relleu de l’Euroregió Pirineus Mediterrània
  • CA

 

Catalunya ha agafat el relleu aquest divendres de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània amb l’objectiu de promoure projectes enfocats a millorar la creativitat, la sostenibilitat i la solidaritat. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assumit el càrrec de la mà de la presidenta del Consell Regional d’Occitània, Carole Delga, fins ara al capdavant de l’ens. Tant el cap de l’executiu català com la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, (que també integra l’espai transfronterer juntament amb Catalunya i Occitània) han criticat la gestió del govern espanyol en el drama dels refugiats al Mediterrani. “El govern espanyol no està fent la feina”, ha afirmat Puigdemont.

El Govern català assumeix des d’aquest divendres la presidència de l’Euroregió. L’ostentarà durant divuit mesos, tal i com estableix la rotació establerta quan es va crear l’ens l’any 2004. Puigdemont ha agafat el relleu de la mà de Carole Delga, a qui ha agraït la tasca feta. “Seguirem amb la línia iniciada i ampliarem projectes però sobretot treballarem per contribuir a la sostenibilitat, a la creativitat i a la solidaritat de les nostres regions”, ha remarcat. El president ha insistit en la importància del paper que juga l’Euroregió i ha assegurat que “per cada euro invertit en aquest projecte, n’hem mobilitzat quatre de la Unió Europea”. 

 

“Espanya no compleix els compromisos”

 

Tant Puigdemont com Armengol han defensat el paper de l’ens com un espai per defensar que “volem ser dins d’Europa” i “que volem una Europa que garanteixi els drets”. En aquest sentit, ambdós presidents han criticat la gestió del govern espanyol en el drama dels refugiats i l’han acusat de no complir amb els compromisos pactats amb la UE. “Són els estats els que no actuen bé i el govern espanyol no està fent la feina”, ha dit Puigdemont. 

Per la seva banda, Armengol ha explicat que li va oferir al president de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, acollir refugiats però que “desgraciadament Espanya no complirà amb els seus propis compromisos, que establien rebre 17.337 persones i només n’ha acollit un 7%”. “Espanya quedarà molt malament”, ha insistit. 

 

Amb tot, Puigdemont ha volgut destacar la tasca realitzada per l’Euroregió durant els darrers divuit mesos i ha afirmat que “quan parlem d’aquest espai, parlem de 14 milions d’habitants i d’un 14% del PIB europeu”. 

 

El traspàs de la presidència coincideix també amb el trasllat de seu de l’Euroregió. Actualment, es troba a Tolosa de Llenguadoc però s’estan fent obres per reubicar-la a tocar de l’estació del Centre del Món de Perpinyà. Els presidents que integren l’ens han visitant els treballs aquest divendres. 

 

Crear un pol de desenvolupament

 

L’Euroregió Pirineus Mediterrània va néixer el 29 d’octubre de 2004 com un projecte de cooperació política entre Catalunya, l’Aragó (que ara ja no en forma part), les Illes Balears i la regió d’Occitània, que fins aquest divendres ostentava la presidència rotatòria. 

 

L’objectiu és crear un pol de desenvolupament sostenible basat en la innovació i la integració social i econòmica del territori al nord-est de la mediterrània. A més, busca contribuir a la construcció d’una Europa “unida, solidària i propera als ciutadans”. 

 

L’Euroregió aposta per projectes vinculats a la cultura, l’educació i el desenvolupament econòmic però també en té en marxa sis de cooperació centrats en les telecomunicacions, les plataformes logístiques, l’energia, les infraestructures, els transports sostenibles i la biomedicina. 

 

Inauguració del museu d’art i visita als alcaldes 

 

Abans de la celebració de l’acte de traspàs i a primera hora d’aquest divendres, el president Puigdemont ha visitat la Casa de la Generalitat a Perpinyà, on s’ha reunit amb diversos alcaldes de la Catalunya del Nord i membres del Consell d’administració i de l’Associació d’alcaldes i adjunts dels Pirineus Orientals. 

 

Després ha passat per les instal·lacions de Ràdio Arrels, on li han fet una entrevista, i, posteriorment, ha assistit a la inauguració del Museu d’Art Hyacinthe Rigaud . Durant l’acte, el president ha remarcat la importància d’apostar per la cultura i ha assegurat que les “societats que ho fan, envien un missatge de futur”. Puigdemont ha participat una visita guiada de la mà del comissari de l’exposició inaugural dedicada a Picasso, Eduard Vallès. També hi han assistit altres personalitat com l’alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol i la presidenta del Consell Regional d’Occitània, Carole Delga, entre d’altres. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa