Catalans residents a l'estranger reclamen al Govern que aclareixi si podran votar

Representats de l'ANC, casals catalans i organtizacions demanen que s'expliciti què han de fer per exercir el vot en el referèndum i quin serà el cens

 

 

Diverses entitats i agrupacions de catalans residents a l'estranger han fet arribar una carta al Govern per reclamar-li que expliqui si podran votar en el referèndum de l'1 d'octubre i com ho han de fer, segons ha avançat Catalunya Ràdio. La coordinadora de l'ANC als Estats Units, Imma Caboti, ha explicat que volen saber "d'una vegada per totes" si podran votar i ha reconegut que el principal problema que veuen és el cens. "Mai s'ha dit clarament si el registre de catalans a l'exterior serà el cens que es farà servir", ha apuntat. En aquest sentit, Mape Andrius, vicepresidenta del Casal Català a San Francisco, ha plantejat la por a que, en cas que s'enviïn, les butlletes arribin tard i ha assegurat que hi ha persones que estan fent "mans i mànigues" per comprar un bitllet d'avió i ser a Catalunya l'1-O.

 

 

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, s'ha mostrat convençuda que el Govern vol "oferir garanties" als catalans residents a l'estranger perquè puguin votar l'1-O però ha puntualitzat que el "responsable" del vot exterior és la conselleria d'Afers Exteriors i no la seva. En una entrevista a l''ARA', Borràs ha mostrat la preocupació per la "inquietud" que puguin tenir les persones que volen votar des de l'exterior i ha reconegut que l'element "clau" és el cens. Ha afegit que, ara per ara, el més homologable a un cens és el registre de catalans a l'exterior però ha puntualitzat que aquest té inscrits 5.000 dels 200.000 catalans que viuen fora. Borràs fa aquestes declaracions després que el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, assegurés que la creació del registre de catalans a l'exterior no està relacionada amb una major "facilitat" a l'hora de votar perquè aquesta part no depèn del seu departament.

 

De fet, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va assegurar que el Govern treballa perquè els catalans que resideixen a l'estranger puguin votar en el referèndum de l'1 d'octubre: "El nostre compromís és que des de l'exterior també es pugui votar", defensa Romeva, que remarca que l'Estat s'ha caracteritzat per l'"obstrucció" del dret a vot dels residents a l'estranger, no només dels catalans sinó del conjunt d'espanyols, i ha assegurat que és una vulneració del drets fonamentals. A més, conseller d'Afers Exteriors va explicar que el Parlament va aprovar recentment una llei de la comunitat catalana a l'exterior que inclou crear un registre al qual poden apuntar-se voluntàriament els catalans que viuen fora, uns 200.000.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ja va demanar al Govern que garanteixi que els catalans que viuen a l'estranger puguin votar en el referèndum d'independència que la Generalitat ha fixat per a l'1 d'octubre. I és que, com va explicar, existeix una preocupació en "la majoria de la comunitat catalana a l'exterior" de com es materialitzarà el seu dret a vot en aquesta convocatòria. En aquest sentit, Sànchez veu "molt complicat" que aquest vot exterior es pugui materialitzar a través de la llei del vot electrònic que prepara el Parlament, ja que encara no està aprovada, i proposa que es faci possible a través del registre voluntari de catalans a l'estranger que es contempla en la llei de la comunitat catalana en l'exterior, que ja ha estat aprovada.

 

Comentaris