El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els catalans ja queien malament a Espanya sense l’estelada
  • CA

Ni autonomistes, ni sobiranistes ni independentistes. Ni donant estabilitat a un executiu de Madrid, com va fer l’any 1996 CiU amb el PP, ni intentant un pacte fiscal, ni fent un referèndum. Els catalans no cauen bé a Espanya. La primera enquesta del CEO feta a ciutadans de fora de Catalunya que ha presentat aquesta setmana la Generalitat assenyala, entre altres qüestions, que els catalans són els que obtenen pitjor nota en “simpatia” de tot l’Estat. La macroenquesta, amb el títol Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019, pregunta sobre quins són els “sentiments de simpatia o antipatia cap els habitants de cadascuna de les diferents comunitats autònomes”. El resultat és que els ciutadans de l’Estat valoren els catalans amb un 5,63, mentre que a l’altre extrem hi ha andalusos, amb un 7,61, que són els més ben valorats. Els catalans del 2019 són, de llarg, els pitjor valorats.

Però no és pas cap novetat. La mala puntuació no és només conseqüència del procés, ve de com a mínim dues dècades. Un estudi dut a terme pel CIS l’any 1996, Identidades, actitudes y estereotipos en la España de las autonomías, realitzat pel professor José Luis Sangrador, de la Universitat Complutense de Madrid, ja preguntava sobre les simpaties segons la comunitat autònoma. El resultat? Els catalans eren els pitjor valorats, i en la majoria dels casos no arribaven a la puntuació d’aprovat. A la pregunta Qué tal le caen los catalanes? (es preguntava també per la resta de territoris), només els valencians, amb un 6.03, i els madrilenys, amb un 5.07, van aprovar-los.

cis1996

Resultats d’un estudi del CIS de l’any 1996

La pitjor puntuació la van donar els gallecs, amb un 4,39, seguit dels andalusos, amb un 4,50. Els bascos també els van suspendre, amb un 4,86, la mateixa puntuació que van donar els castellans. Això sí, els catalans es van valorar a ells mateixos amb un 8.71. Només els gallecs, amb un 8.98, i els andalusos, amb un 9.30, es van valorar a ells mateixos amb una puntuació més elevada que els catalans.  

Per altra banda, els ciutadans de les Illes Balears, els murcians i els bascos són els que obtenien menys puntuació després de Catalunya l’any 1996, si bé en cap cas ningú no els va suspendre. I els millors valorats? Els andalusos. I curiosament, una de les puntuacions més altes li donava Catalunya, amb un 7.44.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa