Els catalans ja queien malament a Espanya sense l’estelada

Un CIS de l’any 1996, com el CEO del 2019, ja recollia un suspens als catalans en la majoria de territoris, tot i que no hi havia reivindicacions sobiranistes

Ni autonomistes, ni sobiranistes ni independentistes. Ni donant estabilitat a un executiu de Madrid, com va fer l’any 1996 CiU amb el PP, ni intentant un pacte fiscal, ni fent un referèndum. Els catalans no cauen bé a Espanya. La primera enquesta del CEO feta a ciutadans de fora de Catalunya que ha presentat aquesta setmana la Generalitat assenyala, entre altres qüestions, que els catalans són els que obtenen pitjor nota en “simpatia” de tot l’Estat. La macroenquesta, amb el títol Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019, pregunta sobre quins són els “sentiments de simpatia o antipatia cap els habitants de cadascuna de les diferents comunitats autònomes”. El resultat és que els ciutadans de l’Estat valoren els catalans amb un 5,63, mentre que a l’altre extrem hi ha andalusos, amb un 7,61, que són els més ben valorats. Els catalans del 2019 són, de llarg, els pitjor valorats.

Però no és pas cap novetat. La mala puntuació no és només conseqüència del procés, ve de com a mínim dues dècades. Un estudi dut a terme pel CIS l’any 1996, Identidades, actitudes y estereotipos en la España de las autonomías, realitzat pel professor José Luis Sangrador, de la Universitat Complutense de Madrid, ja preguntava sobre les simpaties segons la comunitat autònoma. El resultat? Els catalans eren els pitjor valorats, i en la majoria dels casos no arribaven a la puntuació d’aprovat. A la pregunta Qué tal le caen los catalanes? (es preguntava també per la resta de territoris), només els valencians, amb un 6.03, i els madrilenys, amb un 5.07, van aprovar-los.

cis1996

Resultats d'un estudi del CIS de l'any 1996

La pitjor puntuació la van donar els gallecs, amb un 4,39, seguit dels andalusos, amb un 4,50. Els bascos també els van suspendre, amb un 4,86, la mateixa puntuació que van donar els castellans. Això sí, els catalans es van valorar a ells mateixos amb un 8.71. Només els gallecs, amb un 8.98, i els andalusos, amb un 9.30, es van valorar a ells mateixos amb una puntuació més elevada que els catalans.  

 

Per altra banda, els ciutadans de les Illes Balears, els murcians i els bascos són els que obtenien menys puntuació després de Catalunya l’any 1996, si bé en cap cas ningú no els va suspendre. I els millors valorats? Els andalusos. I curiosament, una de les puntuacions més altes li donava Catalunya, amb un 7.44.

 

Comentaris (13)
Pitxolí Fa 1 mes
«Els catalans ja queien malament a Espanya sense l’estelada». Marededeusinyor, Aguilera descobreix el Mediterrani. Al segle XVI l'anticatalanisme que recullen textos d'aquella l'època ("Diàlegs de l'insigne ciutat de Tortosa", p. ex.), era tan madur que forçosament havia d’haver nascut abans d' aquell segle.
Ramon Fa 2 mesos
La catalanofòbia dels espanyols és simplement xenofòbia. I hi ha fòbia perquè hi ha xeno. Per descomptat, que va disparar-se arran la diguem-ne democràcia. Però, atenció, que en una Catalunya com la que vol ERC, una Catalunya castellanitzada, això aniria de baixa. A menys xeno, menys fòbia. Jo particularment prefereixo que ens odiïn moltíssim. Quan més ens odiïn, millor. Serà molt bon senyal.
Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu UN CULER I CATALÀ EMPRENYAT ,, SI CULER EMPRENYAT PER QUE FA MOLTS ANYS QUE NO TENIN UNA CHAMPIONS QUE NO LA SABEN GUANYAR ICETA ATACA EL CATALÀ Fa 2 mesos
Cal dir la veritat , y algu la te que dir : ELS CATALANS I CATALANES QUEIEN MOLT MALAMENT A " ESPAÑA " y els Espanyols Per SER DE CATALUNYA ser SER CATALANS . Per què SON CATALANS Y NO ESPANYOLS Con els ..LA Estelada es una Excua barata que fan servir ara .Pero ja fa temps algu va dir a CATALUNYA ETE QUE TIRA UNA BOMBA CADA 50 ANYS Aixo u deia i pensen politics y militares Espanyols . ICETA ARA JA ATACA LA NOSTRA IDENTITAT CATALANA
APAÑAMELAPELA Fa 2 mesos
Canaleta t'has canviat la camisa ? Ara defenses als catalans ? Molts et coneixem del Directe! i sempre has dut la camisa blava de la Falange. Vés a pastar fang botifler.
2019 Fa 2 mesos
No lo entiendo..no les gustamos i no nos quieren dejar votar para que se les vaya la agonía para que dejen de vernos la cara que nos dejen independizarnos i ellos estarán mejor sin nosotros
el verdugo del Cid Fa 2 mesos
El món és una merda i espanya és el seu cul. Els catalans som les seves morenes, però som molt bona gent: a espanya no li cal anar al proctòleg, nosaltres fotrem el camp tots sols. Si no tinguessin el cervell d'una ameba ens haurien d'agrair el "prusés", aquests brètols!
Joan Almirall Fa 2 mesos
Son el gos que mossega la ma que els hi dona de menjar.
La xenofòbia, un pilar bàsic del nacionalisme espanyol. Fa 2 mesos
La xenofòbia anticatalana formava part del nacionalisme castellà (fa segles), i ara del nacionalisme espanyol. És un dels pilars bàsics de la seva forma de sentir-se espanyols. Juntament amb la monarquia, els toros, el passat imperial i el futbol. Aquest sentiment promogut durant segles per el poder i acceptat pel poble espanyol no desapareixerà mai (només quan ja no existeixin catalans).
Article massa simple. Fa 2 mesos
La xenofòbia anticatalana data del segle XVII. Quevedo fou un dels iniciadors per ordre de Felip V. "Son los catalanes aborto monstruoso". Perquè?.... fàcil, no volíem mantenir a l'exèrcit castellà que ocupava Catalunya, ni pagar els impostos reials , per això lo de "garrepes". José Patiño , superintendent de Catalunya al 1715, va dir "pueblo criminal", la llista d'insults dura fins els nostres dies , només cal mirar Telecinco, Antena 3, i llegir qualsevol diari espanyol, on passen
Julio Fa 2 mesos
Només voldria esmenar-te la cronologia. L'odi als catalans existeix des de abans dels "Reis Catolics".
Fat Boy Fa 2 mesos
Era molt divertit quan jo feia la mili a Cadis que em deien que com era que els catalans eren tan antipatics. I jo els contestava que com era que els andalusos eren tan ganduls i tan borratxos. I quedaven parats.
Jordi Comasobirana Fa 2 mesos
Només ens volen X pagar impostos X mantenir-los a ells
I això és una notícia??? Que, sobretot la gent gran, tenim memòria!! Fa 2 mesos
No de dues dècades, de segles. I si no volem anar massa enrere (però estudiar una mica de història ajudaria) només cal haver viscut a Catalunya els anys 40, 50, 60 i també 70, i tenir la "desgràcia" de ser català. Ara també viure-hi els anys actuals. El problema no és ser català, és ser espanyol i estar ple d'odi i buit de criteri, creient-se tots ells que son el melic del món.
Jaume Ollé Fa 2 mesos
Si l'enveja fos tinya...
I què? Fa 2 mesos
Pitjor ens cauen ells a nosaltres, que ens judicialitzan i encarceren per no volguer formar part de un país tan rancunios i feixista.