Castellví va assegurar a Trapero que la “nota de la CIA” la tenien al CNI

El mail que Hernàndez va aportar a la Comissió d’Investigació del 17A apunta que també coneixien l’amenaça Guàrdia Civil i CNP

mail

El mail reeenviat per Castellví l'endemà dels atemptats Quico Sallés

L'exdirector de 'El Periódico de Catalunya', Enric Hernández, va comparèixer aquest dimarts a la Comissió d’Investigació dels atemptats del 17A. Hernàndez va anar amb tota l’artilleria a defensar la polèmica “nota de la CIA” que avisava del perill d’un atemptat gihadista a Barcelona. Una informació publicada a El Periódico una hora después dels atemptats i després àmpliament detallada en edicions posteriors. Hernàndez, pero, va afegir més documentació: un mail que el Major Josep Lluís Trapero va rebre la tarda del 18 d'agost del 2017, l'endemà dels atemptats,  amb la nota informativa nord-americana. Ara bé, el correu electrònic, al que ha tingut accés El Món,  també explica que “altres serveis” també tenien aquesta informació. Concretament, els espanyols.

 

 

Hernàndez va explicar , i aportar mail, del sergent sotscap de la unitat de coordinació d'intel·ligència (UCI) que va enviar al comissari en cap d'Informació, Manel Castellví, i que aquest va reenviar al cap del cos. El document, inèdit, forma part del sumari del cas a l'Audiència Nacional. En el correu s'adjuntava la nota, que advertia que era una "entrega secreta dels Estats Units a Espanya" del 25 de maig anterior. En la comunicació s'explicava que el seu enllaç els havia dit informalment que la nota ja la tenien els serveis de seguretat espanyols.

 

El document és un mail de divendres 18 d’agost de 2017 a les 18:40, amb “l’afer Reenviament de Nota” i amb categoria de “xifrat”. L’envia el comissari Manel Castellví, aleshores cap d’Informació dels Mossos, al Major del Cos. El missatge original, però, el signa Ricard Milián, el sergent sotscap de la UCI, a les 18:11. Milián es dirigeix al Comissari i li comunica: “li traspasso la nota original que ens van facilitar el passat 25 de maig de 2017”.

 

 

“En la nota només hi constem com a destinataris el CME (Cos Mossos d’Esquadra), malgrat tot en conversa informal, el nostre enllaç ens va dir que els altres ‘serveis’ ja en tenien coneixement i segurament ‘ells’ (FCS -Forces i Cosses de Seguretat de l’Estat- sense especificar en cap moment quin) ja ens la farien arribar o ens farien partícips”, escriu el sergent. Una participació que, a priori, no hauria arribat als Mossos. I el sergent conclou: “Tot i això, el nostre interlocutor creia que el nostre Cos hauria de ser coneixedor”. El mail inclou un document adjunt amb la nota d’avís dels serveis d’informació dels EUA de 25 de maig de 2017 sobre l’atemptat a les Rambles.

 

El mail, que consta a la causa del sumari de l’Audiència Nacional, si bé acreditaria que Trapero va tenir coneixement de la “Nota” de la CIA, també apunta que els serveis d’informació espanyols integrats al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) on s’integraven el Centre Nacional d’Intel·ligència, la Guàrdia Civil o el COs Nacional de Policia. El dubte que no s’ha aclarit és si els serveis espanyols van alertar seguint els protocols a la policia catalana.

 

 

Comentaris