El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Casas lamenta la “crispació excessiva” que ha envoltat el recurs de l’Estatut
  • CA

La presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas, ha lamentat avui en el seu discurs de comiat les crítiques que ha rebut la institució que ha representat en el transcurs del debat sobre la sentència de l’Estatut. “El temps ens dirà en quina mesura la sentència ha aconseguit l’encert a l’hora d’ensamblar els principis d’unitat i autonomia que formen Espanya”, ha advertit com a darreres paraules.

També ha recriminat als representants públics més bel•ligerants que carreguessin contra el TC sense “mesura” i no li atorguessin el “respecte institucional” que mereix. Casas ha recalcat que cal saber diferenciar entre les crítiques “raonades” o les que “s’esgoten en l’improperi o en una desqualificació global contra la sentència o el propi Tribunal Constitucional que l’ha pronunciada”.

La presidenta ha afirmat que el grau de crispació que ha envoltat el recurs de l’Estatut “ha estat del tot excessiu”, i ha apuntat que d’aquesta experiència se’n poden extreure dues lliçons.

La primera, que el Tribunal pugui jutjar totes les Llei, fet que “no resta interès al debat sobre la conveniència de reintroduir la figura del control previ de constitucionalitat per al cas específic de les normes que seran sotmeses a referèndum”. La segona lliçó, ha dit, és que cal posar fre a “l’ús abusiu” de la recusació contra magistrats, una possibilitat exclosa a països com Alemanya.

Finalment, Casas, que ha estat al càrrec tres anys més del que li tocava, també ha criticat que la classe política hagi estat incapaç de dur a terme la renovació de l’ens durant aquest temps cosa que “perjudica la qualitat de la democràcia”.


El futur de la presidència del TC

Actualment tres magistrats es perfilen com a substituts de Casas: Manuel Aragón, Pascual Sala –aquests dos tenen més possibilitats- però no es descarta Eugeni Gay, encara que el mandat d’aquest darrer s’acabava teòricament el passat mes de desembre, però ningú sap quan tardarà el Congrés en acordar els noms dels quatre magistrats designats per aquesta institució que s’han de substituir.

L’elecció del nou president marcarà la línia que seguirà el TC els propers anys en temes relacionats amb les autonomies. Mentre no es tria el nou president el càrrec estarà en mans del jutge de més edat, Javier Delgado.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa