El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Casado transmet a Sánchez que el PP no donarà suport als pressupostos
  • CA

El PP no negociarà els pressupostos ni facilitarà la renovació del TC, el CGPJ, el Defensor del Poble o RTVE. És el missatge que el líder del PP, Pablo Casado ha transmès aquest dimecres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la reunió que tots dos han mantingut a La Moncloa. Casado ho ha justificat per la presència de Podem al govern i per la “manca de lideratge, competència i eficàcia” del govern espanyol, a qui ha qualificat “d’irresponsable”. Casado només ha estès la mà a Sánchez per a la creació d’una Agència Nacional per la Recuperació que gestioni les ajudes de forma independent, i per si ha d’adoptar algun tipus de decisió “en cas que hi hagi desobediència” o “algun problema constitucional” a Catalunya.

El propi Casado ha explicat en roda de premsa a La Moncloa que ha respost amb un “no” a les dues principals peticions de Sánchez. Hi ha justificat per la presència de Podem a l’executiu, perquè “el seu vicepresident està en una petició de canvi de règim constitucional demanant que el rei abdiqui, i demana el dret d’autodeterminació, es relaciona amb Bildu” i “està imputat per finançament irregular”.

Pel que fa a la renovació del CGPJ, el TC, el Defensor del Poble i el consell de RTVE, Casado ha recordat que Sánchez no el va informar dels nomenaments de Dolores Delgado com a Fiscal General, ni dels moviments a la CNMV o a Televisió Espanyola. “En una renovació institucional no podem acceptar que Podem hi sigui com a interlocutor, i els hem transmès que el problema el tenen ells”.

Tampoc hi pot haver acord, segons Casado, en els pressupostos generals de l’Estat. En primer lloc, segons el líder del PP, perquè el govern espanyol “no ha fet els deures” i ni tan sols té el sostre de despesa aprovat. Ho ha justificat novament per la presència de Podem a l’executiu, que segons el líder del PP marca el sentit dels comptes del govern de coalició. “El PP no pot acceptar ni un atac a la monarquia, ni a l’Estat de dret ni a la justícia”, ha afirmat.

En canvi, Casado ha obert la porta a un acord per a la creació d’una Agència Nacional per la Recuperació, un òrgan independent que segons Casado hauria de repartir les ajudes i estar presidit per un independent sense adscripció política. D’aquesta manera, segons Casado, les ajudes es desvinculiarien dels pressupostos generals de l’Estat. Hi podrien participar les CCAA, els ajuntaments i les institucions comunitàries, i podria tenir personal públic i privat. La creació d’aquesta agència, segons Casado a “enviar un missatge fort a la UE”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa