El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Casado: “Cal investigar perquè l’Advocacia ha resolt a favor de la tesi d’ERC”
  • CA

El president del PP, Pablo Casado, ha anunciat que els populars demanaran la compareixença a les Corts de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i de l’advocada general de l’Estat, Consuelo Castro, en el seu cas en comissió parlamentària perquè expliquin “perquè han decidit tenir la posició que estaven reclamant polítics d’ERC per facilitar la investidura”. “Cal investigar i conèixer tota la veritat del perquè l’Advocacia de l’Estat ha resolt a favor de la tesi d’ERC”, ha dit Casado aquest dilluns en roda de premsa a la seu dels populars a Madrid, sobre l’informe dels serveis jurídics de l’Estat sobre la immunitat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat. El líder del PP ha avisat que el PP no dubtarà a emprendre accions legals si es demostra que l’escrit dels serveis jurídics de l’Estat es va filtrar prèviament als republicans, ja que ho veu un “delicte de màxima gravetat”.

El líder dels populars ha dit que podria ser un delicte de revelació de secrets que ERC conegués l’escrit abans que el Tribunal Suprem. “És més greu la forma que el fons”, ha dit. Casado ha recordat el cas de la renúncia de l’advocat de l’Estat Edmundo Bal, que va rebutjar canviar l’acusació de rebel·lió per sedició, al judici de l’1-O al Tribunal Suprem i ha criticat la “degradació institucional” que creu que ha provocat el PSOE. Tanmateix, Casado ha dit que confia en la “professionalitat” dels advocats de l’Estat tot i la sospita de “pressions”.

Confia en la JEC

El líder dels populars ha confiat que la Junta Electoral Central pugui “fer efectiva de forma immediata la inhabilitació” d’Oriol Junqueras amb la qual cosa ja no caldria estar parlant del posicionament de l’Advocacia de l’Estat. Casado ha recordat que el PP ha presentat un recurs a la JEC perquè l’inhabiliti “més enllà del que pugui dir” la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Casado ha remarcat que la sentència del TJUE “no canvia res” i ha opinat que el Tribunal Suprem ha de seguir la “seva pròpia jurisprudència”.

Any de cessions a l’independentisme

En roda de premsa per fer balanç de l’any, Casado ha carregat contra el PSOE i ha dit que el 2019 ha estat un any de “cessions a l’independentisme”. El líder del PP ha acusat Pedro Sánchez d’haver estat governant “en contra d’Espanya” amb el suport “d’aquells que volen destruir-la”. A més, Casado ha dit que aquest any ha estat de “gran buit” per culpa dels socialistes. En canvi, el líder del PP ha evitat fer autocrítica pels mals resultats electorals que va obtenir el 28-A i ha destacat la millora dels resultats obtinguts a les eleccions del 26-M i 10-N. “El partit està fort”, ha assegurat.

Insisteix que Sánchez té “alternatives”

El president del PP ha afirmat que Sánchez encara té “altres alternatives” al govern de coalició amb Podem amb el suport dels nacionalistes i independentistes i ha afirmat que el líder del PSOE no les ha explorat perquè no ha volgut. Casado s’ha tornat a mostrar obert a pactar qüestions d’Estat amb Sánchez després d’una hipotètica investidura d’un govern socialista en solitari. “Hi ha vida constitucionalista al PSOE?”, s’ha preguntat Casado, que ha tornat a demanar el posicionament dels barons autonòmics socialistes contra l’acord amb ERC.

Compareixença de la ministra d’Exteriors

Casado també ha demanat la compareixença de la ministra d’Exteriors i de Defensa, Margarita Robles, per l’incident diplomàtic a Bolívia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa