El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El cas Junqueras al TJUE marcarà el futur de l’exili
  • CA

Dia clau per a la credibilitat de la democràcia espanyola a la UE. Però també dia clau per al líder d’ERC, Oriol Junqueras, i sobretot, per al president a l’exili, Carles Puigdemont, i la internacionalització de la causa catalana. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea dictarà sentència sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, elegit eurodiputat per ERC el 26 de maig del 2019, però amb aquest dret negat per part de la JEC, que va establir que calia prometre o jurar la Constitució de forma presencial per validar la seva credencial, tot i que no consta en cap llei, i per part del Suprem, que no va concedir un permís penitenciari per poder fer aquest tràmit. Aleshores el Suprem va dir que el líder independentista era nomenat eurodiputat, hauria de viatjar a Brussel·les a prendre possessió, fet que “posaria en greu perill” el procés penal que hi havia en marxa.

L'hemicicle del Parlament Europeu

L’hemicicle del Parlament Europeu

El Tribunal de Luxemburg dictarà una sentència sobre la demanda presentada per Oriol Junqueras amb un mar de fons poc favorable als interessos espanyols, i és que l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la UE, Maciej Szpunar va emetre una opinió el novembre passat en què assegura que Espanya no podia impedir que un eurodiputat prengués possessió del seu escó amb condicions addicionals com ho és jurar o prometre la Constitució espanyola de forma presencial, un requisit que va ser imposat per la Junta Electoral Central (JEC). L’Advocat del TJUE deixa clar que Junqueras tenia la legitimat de les urnes per recollir la seva acta d’europarlamentari d’ERC. Si bé l’informe d’aquest òrgan independent no és vinculant, en la majoria dels casos el Tribunal adopta les seves opinions com a pròpies, ja que vetlla per l’aplicació correcta del dret comunitari.

Diversos escenaris són possibles

Parlem amb l’advocat de Carles Puigdemont Jaume Alonso Cuevillas sobre els escenaris que es poden produir amb la sentència que emetrà avui el TJUE sobre el cas Junqueras. Al seu entendre, la solució jurídicament més correcta i ajustada a dret seria que aquest tribunal sentenciés que “Junqueras i la resta d’eurodiputats tenen la immunitat des del 26 de maig del 2019, perquè com diu l’Advocat General del TJUE els ciutadans no voten aspirants a eurodiputats sinó que voten eurodiputats, i que per tant, no es pot tolerar que cap estat posi requisits addicionals”. I si això és així, hi ha una derivada: l’excarceració immediata dels presos polítics: “Si Junqueras té immunitat, vol dir que el Suprem no podia dictar sentència sense haver demanat i aconseguit prèviament un suplicatori del Parlament europeu. I si la sentència és nul·la no només ho és per a Oriol Junqueras sinó per a tots els processats perquè la sentència és una unitat”, relata Cuevillas. Ara bé, l’advocat del president a l’exili, i també diputat de JxCAT al Congrés espanyol, reconeix que “és molt poc probable que aquesta sigui la resolució, perquè hi ha condicionants polítics molt forts”.

Carles Puigdemont durant una roda de premsa al Parlament Europeu

Carles Puigdemont durant una roda de premsa al Parlament Europeu

Un altre escenari és que el TJUE digui que, efectivament, Junqueras tenia immunitat, però que deixi a mans del Suprem l’aplicació d’aquesta immunitat perquè ja està inhabilitat per la sentència de l’1-O: “En aquest cas, el TJUE pot reconèixer la immunitat però que no entri en les conseqüències que sobre aquesta condició d’eurodiputat té haver dictat la sentència després. Seria una fórmula estranya però que els permet fer equilibris”, apunta Cuevillas.

Per a l’advocat, la clau de la sentència del TJUE serà, per una banda, la immunitat, però sobretot si, com espera, ratifica allò que ja va dir l’Advocat General, que no cal jurar o prometre la Constitució espanyola per ser eurodiputat: “El debat sobre la data en què un diputat té immunitat sembla guanyat, des del dia de les eleccions, i el segon debat és si és vàlid o no és vàlid que un estat pugui establir requisits addicionals per a l’adquisició de la condició d’eurodiputat. L’únic fracàs seria que el Tribunal de Luxemburg digués que Espanya té dret a establir requisits addicionals i que per tant Oriol Junqueras no és eurodiputat perquè no els va complir. Això és difícil que passi”, assenyala.

Per altra banda, Cuevillas apunta que passi el que passi, “hi haurà debat al Parlament europeu”, i aquesta ja és una victòria de l’independentisme. I en el cas que el TJUE obligués a excarcerar Junqueras i anul·lar la sentència del Suprem, això comportaria que Espanya hagués de demanar un suplicatori a l’Europarlament.  Finalment, deixa clar que Espanya ha d’acatar les sentències del TJUE si no vol ser sancionada: “És d’obligat compliment. Espanya no pot oposar-se a una resolució del TJUE, perquè aleshores se li aplicaria l’article 7 dels tractats de la UE, que implica la suspensió de drets d’Espanya com a membre”.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, assegut a l’escó del Congrés dels Diputats durant la sessió constitutiva del Congrés

Puigdemont i Comin, a l’expectativa

Pel que fa als eurodiputats electes que són a l’exili, segons què digui la sentència, “podria ser automàticament executiu per a Carles Puigdemont i Toni Comin, si el TJUE diu que el requisit de jurar o prometre presencialment la Constitució és nul, l’endemà tots dos se’n van al Parlament europeu a prendre possessió del seu escó”, remarca. Si prenguessin possessió es podrien moure per tot el territori de la UE, Espanya inclosa, on només podrien ser detinguts en delicte flagrant. Però hi ha matisos: “A la pràctica, però, Espanya ha donat sobrades mostres que no respecta la normativa internacional. Els pot detenir i fer interpretacions estranyes o inventar-se qualsevol delicte. Però el problema de venir a Espanya no és només de seguretat jurídica sinó física. Formalment, podria venir, però és un risc. I si es desplaça per la UE, per exemple a la Catalunya Nord, sempre serà amb mesures de protecció”, conclou Cuevillas.

Però la presa de possessió depèn de la Mesa del Parlament europeu, que pot decidir acatar la sentència del TJUE, o bé esperar a que es resolgui la demanda que tenen presentada Puigdemont i Comin contra el Parlament europeu, el que significaria esperar uns mesos. “Les vibracions són bones, perquè descarto els extrems, és a dir, l’excarceració, que seria la més correcta, i també que desestimin íntegrament el recurs de Junqueras”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa