El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Carmen Lamela pren possessió com a nova magistrada del Tribunal Suprem
  • CA

 

Carmen Lamela ha pres possessió aquest dilluns com a nova magistrada de la Sala Segona del Tribunal Suprem. Fins ara, ha estat magistrada a l’Audiència Nacional on, entre d’altres i com a un dels casos més recents, ha instruït la causa contra l’excap dels Mossos d’Esquadra, el major Josep Lluís Trapero, i l’excúpula d’Interior per delictes de sedició i organització criminal. Fins ara, era la titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3 i ara ocuparà la plaça que ostentava l’exfiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, que va morir al novembre passat. Tot i que la seva elecció es va produir al juliol, no ha estat fins aquest dilluns que ha pres possessió en una cerimònia a la sala de plens del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) presidida pel president, Carlos Lesmes. Ha exercit de padrí de Lamela el president de la sala on s’incorpora al Suprem, Manuel Marchena. S’incorpora a la Sala Segona o Sala Penal, la mateixa on estan integrats els magistrats que jutjaran la causa del procés. En el mateix acte també han pres possessió Susana Polo i Eduardo de Porres (també a la Sala Segona) i Dimitry Berberoff, a la Sala Tercera. També Fernando Fernandez-Rey com a nou fiscal de sala cap de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat. El ple del CGPJ va aprovar al juliol amb 13 dels 21 vots la magistrada Lamela per ocupar una de les places de la Sala Segona del Tribunal Suprem. 

 

Carmen Lamela va ingressar en la carrera judicial per oposició el 1986 i va tenir la seva primera destinació al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Oriola per servir posteriorment en jutjats mixtos de Manzanares i de Badalona, on va ser jutge degana. En 1991 es va incorporar com a magistrada a l’Audiència de Barcelona i dos anys més tard es va convertir a titular del Jutjat d’Instrucció número 25 de Madrid fins al 1997, quan va obtenir destinació a l’Audiència de Madrid. En aquest òrgan judicial va ser primer magistrada de la Secció Setzena i, des de 2011, presidenta de la Secció Dissetena. El 2014 Lamela va ser destinada en comissió de servei a la Sala Penal de l’Audiència Nacional, on un any després va ocupar el Jutjat Central d’Instrucció número 3 després de la declaració en la situació de serveis especials del seu titular. Al novembre del 2017 se li va adjudicar en propietat aquest jutjat.

 

La nova magistrada del Suprem va ser durant dos anys, entre 2009 i 2011, assessora de la Unitat de Suport de la Secretaria General de Modernització i Relacions amb l’Administració de Justícia del Ministeri de Justícia, etapa en la qual va participar en el desenvolupament de l’expedient judicial electrònic i en l’elaboració de diferents lleis, com la Llei 37/2011, de mesures d’agilitació processal o la modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial per a la creació dels Tribunals d’Instància. A més, des de novembre de 2015 és corresponsal nacional d’Eurojust amb funcions de coordinació. Entre els casos més mediàtics que ha investigat hi ha la causa contra Trapero i l’excúpula d’Interior (Pere Soler i Cèsar Puig) i també la instrucció contra l’expresident del Barça, Sandro Rosell. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa