El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Carme Forcadell denuncia que el TC jutja “intencions i no fets”
  • CA

 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha lamentat aquest dilluns al vespre que el Tribunal Constitucional jutgi “intencions i no fets” després de la suspensió cautelar de la reforma del reglament del Parlament per part de l’alt tribunal espanyol. En declaracions als mitjans des de Sabadell, Forcadell ha lamentat que a l’Estat els ciutadans i els parlaments “no són iguals” davant la llei, un fet que ha qualificat de “molt greu en democràcia”, i s’ha preguntat a quants dels 14 parlaments autonòmics que existeix el procediment de lectura única s’ha aturat aquest procediment. En aquest sentit, ha recordat que també existeix al Congrés i que la reforma del Tribunal Constitucional es va aprovar mitjançant aquest procediment.

“La sentència del mateix TC sobre la lectura única diu que no existeix cap impediment perquè es pugui tramitar qualsevol llei per complicada que sigui pel procediment de lectura única”, ha afegit la presidenta del Parlament, que ha confirmat la suspensió va acompanyada d’un advertiment sobre les conseqüències de no acatar la resolució de l’alt tribunal espanyol.

 

D’altra banda, Forcadell, que ha afegit que amb la decisió del TC hi ha un “greuge comparatiu”, ha defensat la sobirania del Parlament i del dret a la iniciativa perquè es pugui debatre qualsevol tema i a la llibertat d’expressió i ha avançat que recorreran la decisió de l’alt tribunal espanyol, tot i que primera s’ha d’aprovar en la reunió de la mesa. “El dret de defensa de tots els Parlaments s’ha d’utilitzar”, ha afirmat.

 

Aquest dilluns, el Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit per unanimitat el recurs del govern espanyol contra la reforma del reglament del Parlament, normativa que ha suspès cautelarment de manera automàtica, en aplicació de l’article 161.2 de la Constitució. Per tant, la decisió de l’alt tribunal deixa sense efectes les normes impugnades per l’Estat durant un període inicial de cinc mesos. 

El Tribunal, reunit de manera extraordinària -el calendari de plens dels magistrats no preveia cap sessió fins al setembre-, culmina així la tasca que va iniciar dijous de la setmana passada el Consell d’Estat, que va aprovar un dictamen favorable al recurs, i del govern espanyol, que va aprovar la impugnació el divendres. 

 

La decisió del TC deixa sense efectes la reforma del Reglament aprovada la setmana passada que obria el procediment de lectura única en el cas de proposicions de lleis dels grups parlamentaris, que podria de servir per aprovar les lleis de la desconnexió per la via exprés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa