El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Capella demana “coratge” per dialogar al ministre de Justícia i aquest li promet “concòrdia”
  • CA

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha demanat “coratge i l’altura de mires necessària per seure, parlar i negociar” al nou ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en un acte del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) on ha lamentat que la despesa del Govern per l’Administració de Justícia és de 600 milions i l’Estat “transfereix amb prou feines 300 milions”. El ministre en la seva intervenció ha augurat “un futur de concòrdia, diàleg, pau, amb avinences i desavinences” i dirigint-se a la consellera ha augurat “més avinences i diàleg i el respecte a l’Estat de dret perquè és el que tots ens vam donar”. En l’acte de l’ICAB amb motiu de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort la seva degana, Maria Eugènia Gay, ha reivindicat la necessitat d’un Pacte d’Estat per la justícia.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha començat la seva intervenció agraint la invitació. Cal tenir en compte que fa dos anys qui va intervenir del Govern va ser el president del Parlament, Roger Torrent, i quan va parlar de “presos polítics” la cúpula judicial present en l’acte va abandonar l’acte. L’any passat Capella no va assistir-hi perquè li van impedir de parlar. “Per formar part de la solució, el primer que ha de fer tothom és donar la paraula a l’altre. Escoltar-lo. Dialogar. Enraonar. Però mai podrem resoldre res tapant la boca a ningú, ni aixecant-nos de cap taula”, ha dit la consellera dirigint-se a l’ICAB i en clara al·lusió al que va passar en les edicions precedents.

“Davant un conflicte polític, ho diré les vegades que calgui, la sentència comdemnatòria dels presos i preses polítiques no ha resolt res sinó que ho ha empitjorat tot”, ha dir durant la seva intervenció la consellera. En aquesta ocasió ningú s’ha aixecat, però fonts presents en l’acte han exposat que hi ha hagut gestos i cares d’incomoditat. Capella ha dit que la millora de la justícia a Catalunya passa, inevitablement, per reclamar al Ministeri de Justícia la “lleialtat institucional que li pertoca”. “Tenim la obligació de trobar les vies pel diàleg, la negociació i l’acord”, ha reblat la consellera. Ha afegit que “amb el nou govern de l’Estat és possible que es dibuixi un altre escenari”.

El ministre de Justícia ha començat la seva intervenció indicant que prenia nota de les paraules de la consellera, amb qui es coneixen del Congrés dels Diputats. Campo ha dit que l’advocacia és “un dels pilars” que sostenen l’Estat de dret i que l’espanyola és “una de les democràcies més avançades del planeta”.

Davant l’inici de la nova legislatura, la degana del Col·legi, Maria Eugènia Gay, ha afirmat que aquest moment suposa “una gran oportunitat” per dur a terme la reforma de l’administració de Justícia que compti amb tots els operadors jurídics implicats, que vagi acompanyada “dels pressupostos necessaris per suplir tant les carències materials com humanes existents”, i en aquest sentit ha assenyalat que cal proveir l’administració del número suficient de jutges, fiscals, lletrats i funcionaris per equiparar-la a la resta d’Europa. Ha reivindicat com a qüestió improrrogable “un pacte d’estat per la justícia i una reforma que adapti la planta judicial a la nova realitat del segle XXI tenint en compte que es tracta d’un servei públic que ha de respondre als principis d’especialització i de proximitat a la ciutadania”. També ha reclamat la necessitat d’una Llei d’impuls de la mediació que contribueixi a fomentar la cultura del pacte i la pau social.

Durant l’acte, on han assistit unes 300 persones, l’ICAB ha homenatjat la quarantena d’advocats i advocades que enguany compleixen 50 anys en l’exercici de la professió, entre els que hi ha el degà emèrit Eugeni Gay Montalvo i José Luís Bruna de Quizano, l’advocat que ha complert 75 anys de col·legiació a l’ICAB. També s’han lliurat les Medalles de la Corporació a advocats i entitats que han destacat per la seva trajectòria personal, professional, col·legial i social. S’ha reconegut la tasca a Oriol Rusca, degà emèrit del Col·legi; Rosa Barberà i Jordi Pina, vicedegans emèrits de l’ICAB; José María Alonso Puig, degà de l’ICAM; Ignasi Puig Ventalló, degà del col·legi de Terrassa; José de Freitas, expresident del Consell de l’Advocacia Europea (CCBE), entre d’altres.

També s’han lliurat diversos guardons. El premi a la millor monografia ha estat pel periodista Fernando Jáuregui. També han estat premiades les advocades Miriam Company i Maria Beatriz Goena, així com Fernando Jerónimo Valle.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa