El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Capella defensa els ”criteris objectius” de Brians en la semillibertat de Pujol
  • CA

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat la ”gran feina” dels professionals de Serveis Penitenciaris i els ”criteris d’objectivitat” que fan servir en base al reglament davant de decisions com la de deixar en semi-llibertat Oriol Pujol Ferrusola tot i la revocació del tercer grau. La Junta de Tractament de la presó Brians 1 va acordar ahir dijous que Oriol Pujol Ferrusola pugui sortir a partir de dilluns del centre en un règim de semi-llibertat similar al tercer grau, que la jutgessa de vigilància penitenciària va revocar la setmana passada. Això es podrà fer per l’aplicació de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari, que permet certa flexibilització en el règim ordinari, l’anomenat segon grau

 

La consellera Capella ha dit en una visita a Alguaire (Segrià) que no permetrà que s’utilitzin els professionals dels serveis penitenciaris per atacar el Govern i ha destacat la ”gran feina que fan”, d’una manera ”independent” fent servir criteris en base al reglament. En aquest sentit, ha remarcat que el que ha de fer el Govern és defensar-los perquè apliquen la llei amb criteris objectius en base al reglament. Fonts de Justícia han recordat que l’aplicació de l’article 100.2 no suposa cap canvi de classificació. Els canvis de classificació (per exemple, de segon a tercer grau) sí que van de la taula de la junta de tractament fins a la taula de la Secretaria de Mesures Penals. En el cas del 100.2 no hi ha canvi de classificació, ja que l’intern continua en segon grau (com és el cas de Pujol Ferrusola) i se li aplica el 100.2 per decisió de la junta de tractament. El 100.2 és un article que permet combinar règims de vida de diferents classificacions (primer i segon grau, o segon i tercer).

 

La decisió va de la taula de la junta fins a la taula de la jutgessa de vigilància penitenciària. El 100.2 és d’aplicació immediata, és de comunicació obligatòria a la jutgessa de vigilància penitenciària, i aquesta decideix posteriorment, quan la mesura ja s’aplica, si la ratifica o la revoca. És qui té l’última paraula. Les mateixes fonts reiteren que la decisió és “estrictament tècnica” i no es tramita ni per part de la Secretaria de Mesures Penals ni per part de la Conselleria. La junta està formada per juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres, professionals independents que són funcionaris de carrera. En el cas d’Oriol Pujol, la decisió va ser unànime de la junta de tractament. 

 

Cada any s’aplica aquest article a uns 400 interns, i uns 800 són classificats en tercer grau en menys de dos mesos, un de cada tres dels que entren a presó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa