El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Capella anuncia una reducció del temps per elaborar informes de violència masclista
  • CA

El Departament de Justícia implantarà de forma “progressiva” un nou sistema de funcionament a tots els jutjats de Catalunya especialitzats en violència masclista. Així ho ha anunciat la consellera Ester Capella durant la compareixença en comissió al Parlament per explicar els nous pressupostos. Segons ha dit, els jutjats disposaran d’un equip format per forenses, psicòlegs i treballadors socials que elaborarà un únic informe pericial que ha de servir, entre altres, perquè els jutges estableixin “els serveis a l’entorn de la protecció de la víctima”, com ordres de protecció, o la custòdia dels fills. “Hem de reduir els temps d’espera per obtenir les proves necessàries”, ha apuntat sobre les pericials.

I és que les pericials són documents indispensables per establir tant la custòdia dels fills com les mesures cautelars, a l’espera de judici, com l’ordre d’allunyament, la presó preventiva, la prohibició de comunicació amb la víctima o la retirada d’armes. “Hem d’evitar l’angoixa i el patiment innecessari de totes les víctimes però en especial les que pateixen violència masclista”, ha insistit la consellera, que ha recordat que actualment el sistema de valoració està “descoordinat” o “repartit” entre diferents professionals que no treballen conjuntament. Per això, ha dit, Justícia aposta per crear unitats multidisciplinars perquè la informació es faci “en xarxa” i els informes es puguin treballar “amb totes les mans necessàries”.

Els nous equips avaluaran conjuntament les seqüeles i els danys físics i psíquics de la víctima, com l’estrès posttraumàtic o la vulnerabilitat; el risc de reincidència de l’agressor, tenint en compte factors com el consum de drogues, l’agressivitat i els trastorns mentals; i els possibles danys físics i psíquics dels fills de la parella.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa