El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Capella afirma que la lluita per les llibertats “continua vigent”
  • CA

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha apuntat durant un acte d’homenatge als republicans executats pel franquisme que la lluita per les llibertats “continua vigent”. “Durant la dictadura, per aconseguir una democràcia amb separació de poders, i ara perquè aquests poders no s’acabin separant de la democràcia”, ha assenyalat. “Avui i cada dia, reafirmem-nos i no fem concessions”, ha conclòs a les portes de la sentència de l’1-O. L’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, el Memorial Democràtic, familiars i autoritats han homenatjat aquest diumenge a Montjuïc als republicans executats pel règim franquista per raons polítiques i ideològiques i han fet una ofrena al monument dedicat als immolats i a la tomba del president Lluís Companys.

En una línia similar a Capella s’ha expressat el regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa, que ha lamentat que estigui a punt d’anunciar-se “una sentència infame” que remet a la “justícia cega” del franquisme. Rabassa ha criticat que l’exhumació de Franco “arriba tard” i ha considerat que tot i que és necessària també és una acció “insuficient”. Al seu torn, el president de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, Pere Fortuny, també s’ha referit a la sentència de l’1-O. “Sembla que hi haurà penes molt dures”, ha indicat preguntant-se si els catalans tornaran a “ser mesells” i ho acceptaran “amb total normalitat”. “Els condemnats trobaran l’ajut personal del poble català?”, ha reflexionat. Tant de bo sapiguem reaccionar i no abandonar les persones que siguin condemnades a una pena injusta per lluitar per la democràcia, tal com va succeir amb les víctimes del franquisme”, ha afegit.

Durant els parlaments, Capella també ha fet referència a la repressió franquista i ha fet una crida a mirar endavant “amb la memòria endreçada”, recordant que el president Companys i el seu govern van ser condemnats “per rebel·lió contra l’Estat”. Després de les intervencions, s’ha fet una ofrena floral al monument dedicat als Immolats per la Llibertat i també a la tomba de Companys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa