El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Campuzano: “El sobiranisme necessita una força política tranquil·la i serena”
  • CA

 

Enmig del terratrèmol que han causat les declaracions de Marta Pascal en el PDeCAT obrint la porta a la creació d’un nou partit que retorni a la moderació i deixi enrere l’aventurisme de JxCAT Carles Campuzano ha aprofitat la presentació del seu llibre, Reimaginem la independència, aquest dilluns a la Casa del Llibre de Barcelona per reivindicar les posicions temperades en el sobiranisme.

 

De fet, ell mateix s’ha encarregat de dir que el llibre, que ha escrit entre gener i març per encàrrec de l’editorial La Catarata, “aspira a promoure una discussió” en un context en el qual “és molt evident que el sobiranisme té la necessitat d’una força política tranquil·la, serena, amb vocació d’utilitat i eficàcia, que posi l’autonomia i la independència al servei” dels reptes del país. No ha especificat si aquesta reflexió el porta també a pensar que cal un nou partit, però sí que ha deixat clar que és necessari “repensar, malgrat el dolor i el patiment que existeix avui” perquè “el preu que no volem pagar és el risc de l’enquistament del conflicte”.

 

La tesi del llibre, ha dit Campuzano, parteix de la idea que des de l’octubre del 2017 “el món sobiranista necessita reimaginar el procés cap a la independència” i ha subratllat que es tracta d’una “discussió pendent” perquè “les coses no van anar com volíem que anessin”. Així doncs, ha insistit, “la única manera per sortir de l’atzucac és exposant idees”.

 

El polític demòcrata ha defensat que del conflicte només se’n pot sortir a través de l’acord i que cal que l’independentisme exigeixi als partits espanyols que han d’acceptar una idea simple: “Som els catalans els qui hem de decidir el futur polític de Catalunya”. Al voltant d’aquesta idea, ha afegit, s’han de “construir les majories que faran possible l’arribada d’aquest acord”.

 

Campuzano ha assegurat que no vol caure en la “nostàlgia” dels anys 80 i 90, però ha volgut reivindicar també la transició. També ha defensat que la independència “ja no és el que era” perquè en l’actualitat la idea d’Estat, sobirania i poder es conjuguen de manera diferent i assumir aquesta nova realitat “hauria de permetre tenir una discussió sobre l’Estat, la sobirania i el poder menys tràgica i heroica”.

 

Campuzano ha estat introduï per les paraules de Marta Pascal que l’ha definit “com un mestre” fins al punt d’afirmar que a ella li agradaria assemblar-s’hi. Pascal ha elogiat la figura de Campuzano, un home que consdiera clau de l’antiga Convergència i del PDeCAT i l’ha emmarcat en la tipologia del bon polític perquè “té idees pròpies”, una qualitat que “porta necessàriament a escoltar, compartir taules i hores, idees amb gent diferent”. “Les idees pròpies —ha subratllat Pascal— es tenen només si respectes als altres, i en ‘Campu’ ha respectat tothom”.

 

Entre elogi i elogi, Pascal també ha deixat anar alguns comentaris sobre debats d’actualitat com la unitat, un dels pals de paller de la candidatura de JxCAT a les eleccions del 28-A. “No es pot confondre unitat amb uniformitat”, ha advertit. “Si hem de recuperar la idea d’un sol poble, la unitat és important, però no pot voler dir uniformitat”, ha reblat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa