El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Calvo diu que Catalunya cabria en una nova Constitució
  • CA

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha dit aquest dissabte al migdia que Catalunya té cabuda en el “projecte de sortida que coordini i revisi el model” constitucional actual, que ha admès que té “desajustos”. Així, ha assegurat que el govern del PSOE “busca sempre amb la Constitució a la mà, i amb l’Estatut d’Autonomia, que Catalunya sigui la part tant important i admirable d’Espanya que és”. Per això, ha insistit en el diàleg amb el Govern i ha assegurat que l’executiu espanyol “aguanta el que faci falta, i altres no ho aguanten”. De fet, ha demanat al PP que “ajudi” a trobar una solució, igual que el PSOE va votar al Senat a favor de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució tot i que el PP tenia majoria absoluta.

 

En un acte del PSOE a Santiago de Compostel·la, Calvo ha reivindicat el paper del PSOE per solucionar el conflicte amb Catalunya. “Cap partit li pot dir res al PSOE”, ha assegurat, i per això ha demanat al PP que “hi posi el coll, amb sensatesa i patriotisme”. “Algun dia tothom apareixerà a la història per com va ajudar”, ha opinat, i ha recordat que quan l’anterior govern de Rajoy va demanar ajuda al PSOE per aplicar l’article 155 de la Constitució, “que no li feia falta al Senat”, els socialistes van votar-hi a favor. “No vam mirar si fèiem falta, ni si ens convenia, perquè Espanya sempre ens convé, hi vam ser amb la nostra pròpia posició”, ha afegit.

  

De fet, diu que la solució del PSOE parteix del Títol Vuitè de la Constitució, el de les autonomies, però reconeix que 40 anys després hi ha “desajustos”. Per això, ha dit que el PSOE té un “projecte de sortida que coordini i revisi aquest model, incloent Catalunya”, que ha de seguir sent una part “important i admirable” de l’estat.

  

Per fer-ho, ha explicat que l’actual govern espanyol aguantarà “el que faci falta, i altres no ho aguanten”. En aquest sentit, ha recalcat que el diàleg no és una assignatura “optativa, és troncal obligatòria”, i que l’executiu de Pedro Sánchez serà responsable i respectarà totes les institucions i governs autonòmics, respecte que ha de ser “d’anada i tornada”. “Que la política torni a la política”, ha instat, i ha dit que per pactar cal que totes les parts cedeixin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa