Calviño diu que la política és "més que mai arribar a acords"

La ministra d'Economia en funcions assegura que el sistema de pensions no està en crisi però admet que s'ha de reformar amb consens

La ministra d'Economia i Empresa en funcions del govern espanyol, Nadia Calviño, ha afirmat que l'escenari polític i econòmic exigeix "més que mai" arribar a acords per fer front al populisme i a la incertesa. En una conferència a la XXXV Reunió del Cercle d'Economia, la ministra socialista ha fet una crida a pensar "de forma creativa", a parlar i entendre's per "construir l'Espanya del segle XXI", aprofitant la bona conjuntura econòmica sense caure en "complaences ni en alarmismes paralitzants". En el torn de preguntes, Calviño ha assegurat que el sistema de pensions "no està en crisi" però ha admès que s'ha d'adaptar" a la realitat econòmica a través d'una reforma consensuada un cop format el govern.

 

En una conferència presentada pel president de CaixaBank, Jordi Gual, la ministra ha afirmat que "no s'ha d'alarmar a la gent" parlant de "crisi" d'un sistema que, per ella, és la "joia de la corona" de l'estat del benestar. Amb tot, Calviño ha opinat que "aquest sistema s'ha d'adaptar a la realitat econòmica, social i demogràfica, s'ha de modificar". Una reforma que, a parer seu, no es pot fer sense "un consens social i polític ampli". Tot i assegurar que "no hi ha una vareta màgica", per resoldre un assumpte "complex", la titular d'Economia preveu un cop constituït l'executiu espanyol es reuneixi el Pacte de Toledo per tancar un acord que garanteixi "pensions dignes" a llarg termini.

 

 

En una intervenció de menys d'una hora, Calviño ha tret pit del comportament econòmic de l'Estat tot recordant que la Moncloa preveu acabar l'any amb un dèficit del 2% i reduir un punt percentual el deute públic, fins al 96% del PIB. Per aquest motiu ha afirmat que el moment és "propici" per desplegar una política econòmica ecològica, progressista, justa i inclusiva, alhora que ha defensat mesures fiscals responsables, tot prometent que l'any 2022 Espanya arribarà a l'equilibri pressupostari. A més, la ministra ha lamentat que aquests canvis estructurals no s'hagin començat a implementar per culpa del bloqueig als pressupostos generals de l'Estat. A més, ha opinat que l'encaix de peces entre administracions locals, autonòmiques, nacionals i europees és "fonamental" per reforçar l'estat del benestar, desplegar la transició ecològica, que ha defensat que s'ha de dur a terme de forma "planificada".

 

Comentaris