El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Calvet demana una “certa revolució” en el finançament del transport públic
  • CA

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha demanat aquest dijous al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, canvis en el model de finançament perquè sigui “molt més finalista i amb garanties de continuïtat”. “Necessitem una certa revolució en aquest terreny perquè ni podem tenir incerteses de disponibilitats que limiten la capacitat de prendre decisions a mitjà termini ni podem continuar esprement els pressupostos generals de les diferents administracions”, ha exposat en la Conferència Nacional de Transports amb el ministre. Ábalos ha anunciat que ‘l’avantprojecte de Llei de Mobilitat Sostenible i Finançament del Transport inclourà la creació d’un Sistema Nacional de Mobilitat.

En la reunió, que ha sigut telemàtica, Calvet ha resumit alguns dels pilars de la política catalana de mobilitat com, per exemple, el model vertebrat en transport públic i la micromobilitat, l’ús de l’electricitat o l’hidrogen i el compromís per accelerar les inversions en infraestructures de transport públic i transformar el model en deu anys, entre d’altres.

Durant la Conferència, el ministre ha presentat l’Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada, que és un primer esborrany d’una futura Llei de mobilitat estatal i que ara se sotmet a consulta pública prèvia. En aquest sentit, el conseller ha recordat que el Parlament ja va aprovar el 2003 la Llei de mobilitat que s’orientava cap a una “mobilitat segura, sostenible i adaptada als canvis tecnològics” i ha recordat que el juliol passat es va aprovar el Pla director de mobilitat de la regió de Barcelona per al període 2020-2025.

No donarem la benvinguda a cap estratègia que disminueixi la nostra capacitat d’actuació en aquestes matèries o vulgui alterar el model de planificació que hem adoptat i que fa 17 anys que apliquem”, ha advertit.

Per la seva banda, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha destacat la necessitat d’una “coordinació reforçada i sostinguda” entre les diferents administracions amb l’objectiu de facilitar la recuperació, també en el sector del transport i que és “essencial per al creixement econòmic”, segons el Ministeri.

En la trobada, el ministre ha anunciat als consellers que l’avantprojecte de llei de Mobilitat Sostenible i Finançament del Transport inclourà la creació d’un Sistema Nacional de Mobilitat, amb l’objectiu de consolidar-se com a òrgan de coordinació i cooperació en matèria de transport i mobilitat entre les administracions amb competències en aquesta matèria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa