La cacera de bruixes del 155 contra els Mossos: 122 agents investigats per Afers Interns

Puigserver va obrir informacions reservades per l’actuació d’efectius durant el Primer d’Octubre

Aquest dimecres, el veterà portaveu d’Interior de Ciutadans, Matias Alonso, va acusar al conseller del ram, Miquel Buch, de portar a terme una “autèntica caçera de bruixes” contra els Mossos de les unitats d’ordre públic. Era un retret contra “la més gran auditoria interna” que Interior havia obert a la policia catalana. Tot per aclarir les actuacions de la Brigada Mòbil i les Àrees de Recursos Operatius arran dels operatius per les protestes de la sentència del procés. En tota, Buch ha avançat que, de moment, hi havien obertes 33 causes, entre les que maneguen la Divisió d’Afers Interns i la Divisió d’Avaulació i Serveis dels Mossos.

 

Ara bé, fonts d’Interior asseguren a El Món, que “la veritable caçera de bruixes es va fer amb l’aplicació de l’article 155”. En concret, quan el comandament polític dels Mossos va quedar sota la mà de José Antoni Puigserver, en tant que secretari general tècnic del Ministeri de l’Interior. En els set mesos que va estar al càrrec, i com a director general de la Policia de facto- es van obrir 122 processos d’Informació Reservada de la poderosa, i temuda, Divisió d’Afers Interns. Una divisió que depèn directament de la Direcció General de la Policia.

 

Tots els expedients es van obrir per investigar el comportament d’efectius del cos durant el referèndum del Primer d’Octubre. Aquest expedients, però, no es van tancar fins mesos després que s’incorporés el conseller Buch i el seu equip a la prefectura del departament d’Interior. Les mateixes fonts insisteixen que es van tancar sense cap sanció disciplinària i amb tota la rigorositat que demanda una investigació personal d’aquest tipus.

 

Ara bé, tot i que les Informacions es van tancar, fonts d’Interior apunten que la Fiscalia les hauria lliurat a l’Audiència Nacional per incorporar-lo al sumari obert contra la prefectura dels Mossos i d’Interior durant el referèndum del Primer d’Octubre o bé, en alguna altra causa, que el ministeri Públic voldria obrir per una suposada “inactivitat policial” i “desobediència” d’alguns agents de la policia catalana durant la jornada.

 

 

Paral·lelament, a les Informacions Reservades, Interior té comptabilitzades 87 causes judicials obertes contra membres del cos per la seva “pressumpta col·laboració amb el referèndum”. Totes obertes durant l’aplicació del 155. Cada cas té una mare i es troba en un moment processal diferent. Si bé fa tres setmanes, la causa oberta l'Audiència de Lleida contra els caps dels Mossos responsables de l’operatiu de l’1-O va quedar arxivada, Interior no té coneixement encara de si la fiscalia la va recórrer. Altres sumaris com l’obert al jutjat de Cornellà o Manresa i en altres jutjats continuen somorts a diferents ritmes i processos.  En qualsevol cas, Interior recorda que "si hi ha hagut una caçera de bruixes al departament ha estat durant els set mesos que l’Estat va portar el comandament del cos".

 

 

Comentaris (9)
Preguntes Fa 1 mes
Encara no s'han processat els agents amb porres extenssibles i a cara descoberta filmats mentre arrossegàven per terra estirant-la pels cabells a una noia? I dels polis que acompanyàven ciutadans feixistes armats amb pals pels carrers, ja han estat identificats? I els fatxes dels pals, també?
Josep Sierra Roca Fa 1 mes
El "reino de españa" és, desde fa segles, un autèntic especialista en les caçeres de bruixes; tot el que no sigui "jo, jo, jo...", a la foguera
Doctor Strangelove Fa 1 mes
Aquí hi ha un parell d'individus, un tal Pere i un Pescador que encara no saben que en català es diu "cacera" i no pas "caçera". En fi, em sembla que qualsevol corrector de català els ajudarà a entendre-ho, però sobretot, abans d'endinsar-se en la crítica, pagaria la pena fer l'esforç de documentar-se una mica, car com deia en J. M. García: "una persona indocumentada es como un bulto sospechoso". Doc.
Pues como ahora Fa 1 mes
https://www.elmon.cat/politica/interior-investiga-33-actuacions-mossos-protestes-sentencia_2103413102.html
enterrador Fa 1 mes
¿porque no ha sido cesado Buch ?, por amenazas de ERC de retirar el apoyo al President Torra y convocar elecciones .....es inaudito que este conseller siga en el cargo con todo lo que ha pasado y sigue pasando (tras sentencia) ... ..es un héroe para el CNP y GC., todo un crak !!
Pescador Fa 1 mes
I la "caçera" d'errates per quan la deixem?
Ramon Fa 1 mes
Si a repressió per l'1-O és una cacera de bruixes, això vol dir que l'1-O va ser en engany, una estafa, una mentida, una burla al poble català. Que és exactament el que jo he pensat SEMPRE.
Pere Fa 1 mes
Cacera
joan Fa 1 mes
Vaja pàjaro aquest d'en Puigserver, coneixia una persona amb el seu cognom, i no era igual que aquest, era molt bona persona, aquest es un dolent, de ses Illes,