El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
C’s porta l’Agència Tributària al Consell de Garanties Estatutàries
  • CA

 

 

Ciutadans portarà al Consell de Garanties Estatutàries la llei catalana del codi tributari, que ha de permetre la creació de la Hisenda Catalana, una de les peces clau de les anomenades lleis de la desconnexió. El principal grup de l’oposició demanarà a aquest òrgan consultiu si aquesta llei, que compta amb el suport de JxSí i la CUP, s’ajusta o no als preceptes constitucionals i estatutaris. El Consell té un mes per per emetre un dictamen, de manera que si esgota el termini, es podria donar el cas que aquesta llei acabés aprovant-se al Parlament durant la segona quinzena d’agost i no en el darrer ple del mes de juliol. Per altra banda, el PSC i CSQP es plantegen presentar també un recurs al Consell de Garanties Estatutàries, de forma conjunta perquè els ‘Comuns’ no poden fer-ho de forma individual perquè no tenen prou diputats. 

Inés Arrimadas, al fons, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont | ACN

 

 

El passat 14 de juny, la Comissió d’Economia del Parlament va validar el dictamen de la proposició de llei que desenvoluparà una de les anomenades estructures d’Estat, la normativa que empararà la futura Hisenda catalana. La proposta, aprovada amb els vots dels dos grups independentistes, respecta la legalitat vigent per impedir una anul·lació per part del Tribunal Constitucional. No obstant això, la llei està pensada per anar-se ampliant en el futur i, en el cas que Catalunya esdevingui un Estat, es podrien incorporar nous organismes i un sistema fiscal que recaptés tots els impostos a Catalunya.

 

 

De fet, la proposta de llei que Ciutadans portarà al Consell de Garanties Estatutàries correspon al dictamen dels tres primers llibres del Codi Tributari, en què s’ inclou l’Agència Tributària de Catalunya, que de fet, ja existeix com a tal perquè va ser creada pel Govern tripartit, però hi afegeix un Consell Fiscal i un organisme d’investigació sobre fiscalitat, que són les grans novetats que aportarà l’embrió de la Hisenda catalana.

La llei de Codi Tributari és una de les tres lleis de desconnexió contemplades en el full de ruta de l’executiu de Carles Puigdemont. Una segona és la que ha de crear l’Agència de Protecció Social i la tercera, i és la llei de transitorietat jurídica, que podria també incloure el marc legal per a la celebració del referèndum, si bé a hores d’ara s’estudia la possibilitat que siguin dues lleis diferenciades. En qualsevol cas, com va anunciar el mateix Puigdemont, a finals de la setmana vinent el Govern donarà a conèixer detalls tècnics i jurídics sobre el referèndum convocat per al proper 1 d’octubre del 2017. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa