El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
C’s acusa l’independentisme d’haver incrementat el risc de pobresa
  • CA

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compateix al Parlament a petitció pròpia per donar compte del grau de compliment del Govern sobre les mesures per respondre a la situació d’emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d’una resposta institucional, en compliment de la moció que es va aprovar al ple de la pobresa del març del 2016. Durant la seva intervenció, Puigdemont ha atribuït a l’existència “d’un dèficit fiscal brutal”  el fet que els recursos que produeix Catalunya “marxin i no tornin, impedint el repartiment de la riquesa”. Al seu entendre, “no tenir totes les eines” per gestionar els recursos que generen els catalans i no disposar d’un estat propi també agreuja aquesta situació i impedeix millorar aquestes polítiques socials. 

Una apel·lació a diverses raons per aconseguir la independència que no han agradat gens al grup parlamentari de Ciutadans. En el torn de rèplica al president, la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha criticat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, faci una “criminalització” de la solidaritat en dir que els recursos que produeix Catalunya “marxen i no tornen, impedint el repartiment de riquesa”. Arrimadas ha denunciat que aquest discurs és “inpropi” d’un president de la Generalitat, i li ha preguntat si quan era alcalde de Girona anava als barris rics a dir-los que els seus diners marxaven als barris pobres. “A Catalunya, entre comarques diferents hi ha més desigualtat que entre Catalunya i qualsevol altra comunitat autònoma”, li ha etzibat. La líder de l’oposició ha criticat també el “triomfalisme econòmic” del Govern, i ha assegurat que un any després de la celebració del ple de la pobresa, el risc de pobresa a Catalunya és més elevat que aleshores”.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat que l’executiu català ha respost amb “un alt grau de compliment” a la Resolució 17/XI sorgida del ple monogràfic sobre la pobresa, d’ara fa un any. En concret, ha afirmat que el 87% de les mesures que es van aprovar estan “en curs o aplicant-se”. Durant al debat al Parlament per fer balanç un any després, Munté ha afirmat que s’ha dut a terme un “seguiment exhaustiu” de les 273 propostes de la resolució, que aquest 2017 s’han “consolidat”. La “mesura estrella”, ha recordat Munté, és l’increment per a beques menjador que cobreixin el 100% del cost i amb un nou barem d’accés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa