El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Budó, a Sánchez: “Un país democràtic limita el diàleg o es pot parlar de tot?”
  • CA

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha retret al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que “limiti” el diàleg en no acceptar parlar de l’autodeterminació de Catalunya. “Un país democràtic limita el diàleg o es pot parlar de tot com demana el Govern de la Generalitat? Un país realment democràtic pot limitar el diàleg a una Constitució fruit del règim del 78 que ni tan sols contempla el marc de la UE?”, li ha preguntat al president espanyol en un acte per celebrar la Diada a l’Argentina i l’Equador. Sánchez va felicitar la Diada amb un missatge al seu compte de Twitter on prometia que seguirà “treballant per impulsar el retrobament a Catalunya” des del “diàleg dins de la Constitució”.

A l’acte, Budó ha lamentat que l’Estat “està en contra de Catalunya” i ha remarcat que l’1-O “l’Estat va decidir la confrontació i no la negociació”. En aquest sentit, ha demanat “no oblidar” l’1-O perquè “recorda tot el que l’Estat és capaç de fer per defensar la seva unitat”. Budó ha participat aquest dissabte a l’acte de celebració de la Diada Nacional de Catalunya a l’Argentina i l’Equador organitzat pels casals català de La Plata, Guayaquil, Quito i Cuenca.

 

Monarquia

D’altra banda, la portaveu del Govern ha assegurat que la monarquia “és una institució caduca i desprestigiada” i ha afegit que “només cal veure la fugida del rei emèrit que ha estat el ‘hit’ de la vergonya més gran que hi ha hagut per part d’aquesta institució”. A més, ha remarcat que al CEO on es va preguntar per la institució només un 14% dels enquestats defensava la monarquia a l’Estat i s’ha preguntat per què el CIS no pregunta sobre aquesta qüestió “quan l’esperit de república a la societat està instaurat i normalitzat”.

 

Dèficit fiscal

D’altra banda, Budó ha denunciat que Catalunya “està sotmesa” a un dèficit fiscal estructural de 16.000 MEUR anuals. En aquest sentit, Budó ha confiat que “quan Catalunya sigui independent serà capaç de fer més accions per l’emergència climàtica, polítiques d’igualtat de gènere, d’acollida i d’equilibri territorial”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa