El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Budó envia a Calvo l’enquesta del CEO sobre un referèndum acordat
  • CA

Meritxell Budó ha enviat a Carmen Calvo l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que indica que el 48% dels espanyols estarien disposats a acceptar el resultar d’un referèndum sobre la independència de Catalunya sempre i quan fos legal i acordat amb l’Estat. La consellera de la Presidència ha remès l’estudi a la vicepresidenta espanyola en funcions al costat d’una carta en què també subratlla que la majoria dels enquestats, tant a Espanya com a Catalunya, aposten pel diàleg com a via de solució del conflicte. A la missiva, Budó considera l’informe una eina “potent, ambiciosa i necessària” que, al seu parer, “pot ajudar a resoldre el conflicte actual”. També lamenta la judicialització “exponencial” de la crisi.

Budó explica a Calvo que des del Govern es considera “cabdal” conèixer l’estat d’opinió de la ciutadania a Catalunya i “encara més” a la resta de l’Estat davant d’una qüestió “transcendental” com és el debat territorial.

Per això, a la carta ja desgrana els trets de l’enquesta que considera més importants, com ara que “la majoria de catalans i un gran nombre d’espanyols” creuen que el conflicte “s’ha de resoldre de forma eminentment política, a través de la via del diàleg i la negociació”. Budó assegura que aquesta ha estat “sempre” l’opció del Govern “malgrat la resposta que hem rebut en forma de negatives rotundes, atacs a la nostra llengua i cultura i la regressió dels drets fonamentals”. També destaca el grau “alt” d’insatisfacció amb el funcionament de la democràcia espanyola, “tant a Catalunya com a Espanya”, i convida la classe política a prendre’n nota.

Finalment, després de subratllar que l’enquesta “constata que hi ha marge per celebrar un referèndum a Catalunya”, Budó també destaca que de l’estudi se n’extreu “la pèrdua a la por de catalans i espanyols a debatre temes que abans podien semblar tabú, com el dret a decidir dels ciutadans o el paper de la monarquia espanyola que, tot sigui dit, el 73% dels catalans i el 41% dels espanyols suspenen”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa