El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Buch: “És inacceptable políticament i moral que Sánchez no vulgui dialogar amb Torra”
  • CA

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ve a Barcelona aquest dilluns i continua negant-se a parlar amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui no agafa el telèfon i a qui exigeix que condemni la violència, cosa que ja ha fet. En canvi, Sánchez ha trucat a Ada Colau. L’actitud de Sánchez ha provocat la indignació del conseller d’Interior, Miquel Buch, que en una compareixença davant la premsa aquest matí ha dit que  “és inacceptable políticament, moral i institucional que Sánchez no vulgui dialogar amb el president Torra i que utilitzi l’excusa que no ha condemnat la violència, cosa que és falsa”. “A més a més, jo el conec personalment i el president Torra és una persona pacifista”, ha afegit amb to irat.

Per a Buch, “no hi ha més sord que el que no vol escoltar”. I ha demanat a Sánchez: “Que segui i que dialogui, que els problemes polítics es resolen dialogant”. Pel que fa a les manifestacions i els incidents que s’hi han produït, Buch ha constatat que aquest cap de setmana els aldarulls han desaparegut, tot i que no s’ha atrevit a concretar les causes del canvi. “N’hi pot haver diverses, els Mossos no en tenen identificada una de concret”, ha argumentat. Tot i que ha admès que el cordó que alguns col·lectius van muntar dissabte a la Via Laietana de Barcelona “entre els grups violents i la policia per evitar els actes violents” i “el rebuig que està expressant la societat catalana pels actes violents, que no formen part de la nostra cultura i generen incomoditat” hi han influït.

També ha advertit: “No sabem si els actes violents es repetiran o no, però si es repeteixen estan preparats per restablir l’ordre”.

Pilotes de goma i ferits

Pel que fa als ferits que han causat els aldarulls, els ha “lamentat” i ha desitjat “que es recuperin al més aviat possible”. I com ja ha fet els últims dies, ha tornat a insistir que el departament d’Interior i el Parlament no poden impedir que la Policia Nacional utilitzi pilotes de goma a Catalunya.

“El Parlament va manar als Mossos utilitzar unes altres eines i el cos ho aplica, però el Parlament no pot manar sobre les eines d’altres cossos policials. Això no vol dir que jo defensi les pilotes de goma, però no em toca a mi decidir què fa la Policia Nacional, jo comando els Mossos”, ha dit.

Tanmateix, després ha repetit –com ja va dir la setmana passada– que “sobre qüestions operatives els polítics no ens hi posem, les decideix el cos”. De tota manera, està convençut que els Mossos “només actuen quan és necessari”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa