El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brussel·les diu que el referèndum no afectarà la candidatura de Barcelona per acollir l’EMA
  • CA

 

La Comissió Europea ha sortit al pas aquest dimecres de les possibles conseqüències del procés sobiranista a Catalunya sobre la candidatura que defensa Barcelona per acollir l’Agència Europea del Medicament (EMA) i ha assegurat que el referèndum d’independència no forma part dels criteris tècnics sobre la base dels quals es decidirà el trasllat.

 

“Els criteris per acollir les seus de les dues agències (EMA i l’Autoritat Bancària Europea) són ben coneguts, i no recordo que aquesta sigui un d’ells”, ha resolt un portaveu comunitari en ser preguntat per l’impacte del moviment independentista a Catalunya.

Sobre l’anunci del referèndum, el portaveu comunitari s’ha limitat a repetir la línia habitual de l’Executiu comunitari respecte a que és un assumpte que pertany “a l’ordre constitucional intern” de l’estat espanyol sobre el qual Brussel·les “no té res a dir”.

Els líders de la Unió Europea van validar en la seva última cimera els sis requisits “tècnics i objectius” pels quals s’avaluarà la qualitat de les candidates a acollir les agències europees que han d’abandonar el Regne Unit com a conseqüència del Brexit. Els criteris per a la selecció van des de garantir una mudança “suau”, que no afecti l’operativitat de les agències, fins a les connexions aèries i infraestructures hoteleres i oferta educativa, passant per l’equilibri geogràfic. Mancant que es compleixi el termini a la fi de juliol per formalitzar les candidatures, almenys 21 països han mostrat el seu interès per albergar una de les dues seus.

Barcelona, candidatura defensada per l’estat espanyol i que ja va quedar en segon lloc quan el 1992 es va adjudicar l’EMA al Regne Unit, haurà de fer front aspirants de la talla de Viena, Dublín, Copenhaguen, Milà, Amsterdam o Bratislava.

 

Encara que la decisió definitiva la prendran els Estats membres en el mes de novembre, hauran de tenir en compte l’avaluació que faci la Comissió Europea sobre el grau de compliment dels criteris per cada ciutat aspirant, que hauran de debatre a nivell polític a l’octubre.

 

Altres fonts comunitàries consultades avisen que “no competeix” a Brussel·les “avaluar el grau d’estabilitat política” en els Estats membres que presenten candidates, encara que veuen plausible que aspirants rivals tractin de presentar-ho com a argument en contra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa