La BRIMO reclama “més formació” i “reconeixement”

La unitat exigeix a Interior dedicar més hores a preparar-se per a les noves situacions d’ordre públic i destacar la seva “especialitat”

“Formació, formació i més formació!”. Aquesta és la demanda principal que els efectius de la Brigada Mòbil dels Mossos exigeixen a la prefectura del Cos i a la cúpula d’Interior. Una petició que s’enllaça amb un major increment del “reconeixement” de la unitat d’elit antiavalots i amb una millora de les condicions horàries que comportaria un “millor racionament i tria” dels serveis. 

 

Un cop passada la tempesta de les protestes post sentència, la BRIMO, possiblement la unitat dels Mossos que més esforços ha esmerçat en la contenció de les manifestacions, demana que parin l’orella a les seves reivindicacions. “No demanem més diners, sinó més hores de formació i també un cert reconeixement de la nostra especialitat”, expliquen fonts de la unitat que formen uns 500 efectius en conversa amb el Món.

 

En aquest sentit, membres de la unitat han començat a reclamar als seus delegats sindicals que apuntin com a prioritat la “formació continuada”. i més davant els “nous escenaris que dibuixen les noves maneres de protesta i manifestació pública”. Els ‘brimo’ sol·liciten que en el seu quadrant de “cinc setmanes” se’n disposi una per a l’entrenament i “l’anàl·lisi dels nous reptes” amb què s’han trobat.

 

Nous protocols i pràctiques de FOAM

 

Per exemple, els antiavalots incorporen entre les peticions que els informes de la Divisió d'Avaluació de Serveis, la DAS, i la Divisi`ó d’Afers Interns, estan portant a terme sobre les actuacions policials postsentència del procés, també siguin estudiats pels comandaments i la tropa de la unitat. També exigeixen regular nous protocols i “noves formes d’entrenament” amb l’experiència acumulada en els darrers tres anys.

 

“Ens hem de preparar i posar-nos al dia”, subratllen les mateixes fonts. “De fet, som una unitat que fem de darrera tanca de contenció de l’ordre públic i ens anem posant al dia, ja es va veure la diferència de comportament i de formes de treball amb les Unitats d’Intervenció Policial de la UIP, més matusseres, lentes i feixuges de moviment”, constaten.

 

Una de les demandes és la pràctica del tir. “Si ja és un problema fer pràctiques de tir pels agents de camp, a nosaltres s’incrementa per tenir altra munició”, comenten. En aquesta línia, reclamen més pràctiques de tir amb “FOAM” per millorar la tècnica i precisió. “No pot ser que passis de 0 a 100 trets en una nit”, lamenten. “Cal entrenament i pràctica per fer més efectius els mètodes de dispersió i més sel·lectius alhora d’aturar el manifestant que detectem com a principals instigadors d’actes vandàlics o d’atemptats a l’autoritat”, remarquen.

 

Reconeixement de l’especialitat

 

 

Una altra de les demandes més sonores dins la BRIMO és el “reconeixement de l’especialitat”. “Al Grup Especial d’Intervenció ningú li retreu si entra per un terrat o per una finestra o com dissenya els plans d’actuació, a la BRIMO sí!”, retreuen. “Es veu que tothom en sap d’ordre públic”, critiquen. “Nosaltres som una unitat especialitzada en ordre públic, en contenció de massa i en seguretat de grans esdeveniments, i d’això no tothom en sap, a vegades, ni tan sols els comandaments de policia que des del Centre de Coordinació Policial (CECOR) ens donen les ordres de dispersar o aguantar”, expliquen.

 

Per això, els agents i comandaments intermedis de la BRIMO demanen aquest “reconeixement de l’especialitat”. “Els nostres comandaments ens han d’escoltar més alhora de prendre decisions tècniques en un dispositiu”, assenyalen. “Abans hi havien comandaments nostres que advertien al CECOR o fem això o nosaltres marxem i s’acabava la broma”, comenten. “L’ordre públic és molt complicat, complex i polièdric i tenim la sensació que no se’ns respecta prou ni se’ns para prou l’orella”, afegeixen.

 

“Ens diuen que la batalla mediàtica amb la BRIMO la tenen perduda, però nosaltres no ens resignem”, insisteixen les mateixes fonts. “Ens van dir que comprarien més càmeres i sembla que els drons seran un instrument habitual que tindrà el Grup d’Obtenció i Assegurança de la Prova que ens pot facilitar més les coses”, emfatitzen. Una reclamació que els serveix per demanar a la cúpula d’Interior que també “difongui les imatges captades per la policia de les protestes que emmarcarien amb més realismes i dades les situacions de cara l’opinió pública i publicada”.

 

“Sabem que és una unitat que facis el que facis sempre ho faràs malament, sabem que és difícil trobar comandaments que vulguin dirigir-la i que en tinguin la preparació i coneixement necessari, però també sabem que es pot millorar la formació i el reconeixement”, conclouen. “No demanem més diners, però sí més formació i més pensar en la seva especialitat”, afirmen.

 

En aquest sentit, proposen millorar la tria dels serveis estàtics. Un exemple són les vigilàncies estàtiques en punts poc conflictius que podrien assumir perfectament les Àrees Regionals de Recursos Operatius, les ARRO. D’aquesta manera “s’esponjarien els serveis de la BRIMO que van colladíssims d’hores de feina i de càrrega de treball”. “Aquesta seria una manera també d’ajudar a fer entendre la BRIMO que som una unitat especialitzada i a la que sempre acaben trucant”, sentencien. Aquestes demandes també són un llum d'alarma que la unitat comença a estar 'cremada' després de mesos de tensió, horaris forçats i una explosiva pressió mediàtica i política de les seves actuacions. 

 

 

Comentaris