Boye denuncia una nova "investigació judicial prospectiva" a Laura Borràs per independentista

Dures al·legacions de l’advocat de l’exconsellera de Cultura al jutjat número 9 de Barcelona

L’exconsellera de Cultura i actual diputada de JxCAT a Madrid, Laura Borràs, ha estat víctima d’una “investigació judicial prospectiva” per part del Jutjat número 9 de Barcelona. Aquest és un dels contundents arguments que l’advocat Gonzalo Boye ha utilitzat per sol·licitar la nul·litat de ple dret de les diligències 547/2018 que inclouen la investigació de Borràs pels contractes formalitzats amb un informàtic quan era directora de l’Institut de les Lletres Catalanes.

 

El cas, difós el juliol passat, va sorgir arran de la investigació dels Mossos a Isaías Herrero, un informàtic que facturava a l’entitat que dirigia Borràs. En una transcripció telefònica d’Herrero registrada al sumari, l’informàtic parla de Laura Borràs, que confon amb Meritxell Borràs, quan el seu interlocutor l’informa que ha estat empresonada. A partir d’aquí, la policia va obrir una investigació paral·lela a Borràs que va ser admesa per la jutgessa Sílvia López. Per aquest cas, l’aleshores consellera va demanar comparèixer al Parlament per tal de donar explicacions. Una compareixença que es va celebrar el 5 de desembre de 2018 a la cambra catalana.

 

Ara, però, la jutgessa ha demanat la credencial de diputada de Borràs al Congrés per continuar la investigació. De fet, la jutgessa tot i investigar-la ha fet cas omís a què fins el passat 28 d’abril estava aforada com a diputada al Parlament, i per tant, si havia de ser investigada, ho havia de ser pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Una decisió que ha fet personar-se en la causa els seus advocats per tal d’aclarir el procediment i parar els peus a una instrucció que consideren “prospectiva” i “incompetent”.

 

Incompetència manifesta i deliberada

 

Boye no s’està de romanços i en un escrit de 13 pàgines al que ha tingut accés El Món carrega els neulers contra la magistrada i la instrucció per les seves irregularitats. En primer terme, l’advocat recorda que la jutgessa té una manifesta “falta de competència objectiva”. “és evident que des del principi de la investigació tenia una dada evident, clara, precisa, concreta i que impedia atribuir-se la competència: era aforada, primer davant el TSJC i després davant el Tribunal Suprem”. Boye interpreta que la magistrada instructora “ja tenia el propòsit de dirigir” la investigació contra Borràs.

 

Com a prova del cotó, aporta un informe de la Unitat d’Investigació dels Mossos de 26 de juliol, demanat pel mateix Jutjat, en què identifica Borràs com a “coneguda independentista”. El lletrat subratlla que l’atestat policial “destaca en negreta” que “des del 18 de gener de 2018 és diputada al Parlament i des del 29 de maig és consellera de Cultura”. “Això sembla ser un avís de la força actuant”, ironitza Boye, que “la investigació es dirigeix contra una aforada”. La magistrada fa el sord i dicta una nova interlocutòria de 30 de juliol en que incorporà a Borràs com investigada i en decreta el secret de sumari.

 

“Una incorporació novedosa”, titlla Boye per afegir que “és una investigació secreta contra una aforada per un òrgan manifestament incompetent, gravíssim”, assenyala. “Aquest jutjat mai ha estat competent per investigar Borràs i continua sense ser-ho”, emfatitza l’escrit d’al·legacions. “S’ha vulnerat, sense remei possible, al jutge natural predeterminat per llei”, rebla per acusar la jutgessa de utilitzar una “ignorància deliberada” perquè a més de “ser públic i notori es menciona a la causa de manera reiterada”.

 

Boye inclou en el plec de descàrrecs un acord de la Mesa del Congrés de Diputats del 3 de juliol de 2019 en què avisa a la magistrada que no pot demanar cap certificat de credencials de Borràs perquè l’únic organisme competent és el Tribunal Suprem.

 

 

 

Investigació prospectiva

 

En l’escrit d’al·legacions, l’advocat no té manies i avisa que és un cas de manual “d’autèntica investigació prospectiva” que “repugna al dret vigent”. En aquesta línia, l’escrit recorda que els atestats no paren de reflectir la seva condició “d’independentista”. També emfatitza que sense a penes dades es van “restringir drets per “sondejar”  o “veure” si es podien trobar “evidències d’un delicte” sense “saber clarament quin delicte”. De fet, assegura que la instrucció “comptava amb valoracions clares de la força investigadora que establia la impossibilitat d’acreditar cap fet delictiu sense continuar investigant… intentant veure què pescava”.

 

En aquesta línia denuncia que tot i que la investigació es dirigia als treballs presentats i facturats per Herrero s’han practicat actuacions “desproporcionades” com l’entrada i registre a l’Institució de les Lletres Catalanes. “Una actitud absolutament desmesurada per part de la instructora que revel·la la intenció de construir una autèntica causa general contra un organisme públic català, el rostre visible del mateix és Borràs de marcades idees independentistes”, al·lega l’advocat.

 

Comentaris (14)
Burrell Fa 5 mesos
Molt criticar aquest diari, els colons ñordos merdosos, i resulta que tots el llegeixen. Gilipolles!!
Gigantas y cabezudo Fa 5 mesos
Cuando el 2 de julio se acercaron Boye, la Nogueras y la Borràs a hacer el ridículo por la JEC con sus papeles inútiles firmados ante notarios belgas, no pude por menos de acordarme (no sé por qué) de la famosa zarzuela Gigantes y cabezudos: "Por ver a la Pilarica, vengo de Calatorao. Vinimos en la perrera, ¡Jesús, lo que hemos gastao!". O lo que es lo mismo: Lo que nos cuesta venir de Waterloo en bussines, collons.
Xir Fa 5 mesos
El unic que li trobaran a aquesta señyora, es el cor ple d'odi, igual que a la majoria de gent que llegiu y opineu a aquest diari. Gran odiadora ella.
Al Boye se le acaban los argumentos y los truquillos Fa 5 mesos
Además del palo del TEDH a la mierda de justicia belga, el TJUE también dió un palo tremendo el pasado mayo a la mierda de justicia alemana: el TJUE dictó una sentencia en la que señala expresamente a la Fiscalía alemana como un organismo "poco de fiar" en algunos procedimientos. Es más, nombra expresamente los procesos de extradición: "no ofrecen garantías de independencia frente al poder ejecutivo suficientes para poder emitir euroórdenes", según el tribunal.
APAÑAMELAPELA Fa 5 mesos
No es pot ser independentista, oi Borrell ? Estan ja repartides totes les cadires a la Diputació, Iceta ?
Forma part de la nova andanada de persecucions a independentistes. Fa 5 mesos
No cal motiu. S'ho inventen. És una provocació múltiple, sense mesura. Aquest és el pla que tenen per afrontar el tema català? ¿Que els els jutges del règim xulegin els bons polítics catalans electes? Creuen que acotarem el cap?
TSSO Fa 5 mesos
Més clavegueres, i mentrestant negociant diputacions i cadascú a la seva. Sense unitat aquestes coses continuaran passant. Allà ells...
Lluis Fa 5 mesos
Diàriament ens esta demanant Espanya que marxem fent represio lladronici empresonant etc etc etc i nosaltres sense reaccionar , que esperem ?
LSO Fa 5 mesos
El estado Ñ se ha convertido en el cuento aquel de que viene el lobo, que lo dijo tantas veces y era mentira, que cuando vino de verdad, ya nadie se lo creyó, pues eso, psoe, quieres decir tantas mentiras contra independentistas que aunque fuera verdad, ni nos lo creemos y encima se lo perdonaríamos, o sea ya no os sirve de nada , vuestra estrategia de hundir a indepes.
Són 300 amb les mateixes ganes Fa 5 mesos
A, Espanya, les ganes de fer mal, no se l'ls acaben mai??... Bé, ja ho entenc, mentre hi hagi el poble català i hagi la llengua/cultura catalana , no s'aturaran, però a nosaltres tampoc!
Antonio Fa 5 mesos
Com més represio tinguem més odiarem l,estat espanyol i cada dia estarem més lluny d,aquest . Adéu Espanya. Visca la República Catalana
Sergi Fa 5 mesos
Còm ens agrada que.ens denigrin als catalans
jg Fa 5 mesos
lo veo un poco crispado , no? será por las crispetes? desde luego muy lejos del abogado melero del conseller forn….ya sabemos del próximo zasca en toda la boca al gran boye...
El truco del cerillo Boye está más que visto Fa 5 mesos
No se juzga a la Borràs por anti-unionista sino por choriza. Por supuestos contratos a dedo otorgados por la Borràs cuando dirigía la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Si la jueza instructora del caso considera que hay indicios contra ella, no deberá inhibirse a favor del TSJC, sino del Tribunal Supremo de Madrid, por su condición de parlamentaria estatal.
icx Fa 5 mesos
Que yo sepa aun no hay pruebas de nada, están buscando a tientas a ver que sale y además la tratas de "choriza" sin haber ni acusación ni sentencia... vas muy rápido, no? Lo jodido de los estados dictatoriales es que saltándose las leyes van contra sus enemigos pero venden a sus fieles que ellos son la ley y son el más alto eslabón.
Pues vale icx Fa 5 mesos
No hay pruebas de nada que tu sepas, pero a lo mejor sí indicios que tampoco sabes y se está instruyendo un caso por presunto choriceo de la Borràs.