El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Boye creu que els presos polítics no tindran un judici just
  • CA

 

L’advocat Gonzalo Boye, que defensa als consellers Toni Comín i Meritxell Serret i treballa en coordinació amb la defensa del president a l’exili, Carles Puigdemont, veu evident que els presos polítics no tindran un judici just “perquè no han tingut una instrucció justa”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Boye ha qualificat la causa judicial contra els polítics independentistes d'”inquisitoria” i ha dit que s’hauria d’investigar al Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona, que aquest dimecres va sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investigui al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i als diputats d’ERC al Parlament Lluís Salvadó i Josep Maria Jové. També ha qualificat la investigació de prospectiva i ha explicat que només es pot recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans quan s’esgoti la via interna: “L’única possibilitat de buscar justícia és acudir als tribunals internacionals”.

  

  

Sobre la durada del judici als presos polítics, ha explicat que pot allargar-se perquè, si la Fiscalia General de l’Estat i Vox proposen fer declarar als guàrdies civils ferits l’1-O, sol·licitarien la participació dels ciutadans ferits: “Amb més d’1.000 testimonis, el judici duraria diversos mesos”. Ha explicat que, encara que la sentència es podrà recórrer al Tribunal Constitucional (TC), serà ferm perquè el TC es troba fora de la jurisdicció ordinària, i ha lamentat que el Tribunal Suprem “a hores d’ara pot fer el que li vingui de gust”. També ha comparat la diferència d’acusacions entre el 9N i l’1-O, en el primer cas per desobediència en el TSJC i en el segon per presumpta rebel·lió, sedició i malversació al TS: “La llei no ha canviat, l’única cosa que ha canviat és la intencionalitat política amb la qual es persegueix a aquestes persones”.

  

 

 

Boye té esperança en la llibertat dels presos però que depèn de la Fiscalia i, sobretot, de la nova Fiscal General de l’Estat, María José Segarra, qui té una trajectòria que l’avala però encara no controla la fiscalia, segons Boye. Sobre Puigdemont, ha insistit en la seva llibertat de moviments per la retirada de l’euroordre però no li recomana trepitjar l’Ambaixada espanyola pel principi de territorialitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa