El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Boye: “Algú creu que ara l’Europarlament vetarà Puigdemont, Comin i Ponsatí?”
  • CA

“Carles Puigdemont, Antoni Comin i Clara Ponsatí ocuparan el seu escó d’eurodiputats que van obtenir el passat 26 de maig per JxCAT”. Aquest és el pronòstic que fa a El Món l’advocat de Carles Puigdemont i Antoni Comin a Bèlgica, Gonzalo Boye, després de conèixer que l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la UE ha emès una opinió en què assegura que Espanya no podia impedir que un eurodiputat prengués possessió del seu escó amb condicions addicionals com ho és jurar o prometre la Constitució espanyola de forma presencial, un requisit que no consta en cap llei i que va ser imposat per la Junta Electoral Central (JEC). L’Advocat del TJUE deixa clar que Junqueras tenia la legitimat de les urnes per recollir la seva acta d’europarlamentari d’ERC, i si bé l’informe d’aquest òrgan independent no és vinculant, en la majoria dels casos el Tribunal adopta les seves opinions com a pròpies, ja que vetlla per l’aplicació correcta del dret comunitari.

[r:1]

Sobre l’efecte que pot tenir el pronunciament que ha fet l’Advocat referit a Oriol Junqueras, Boye remarca que ja no serà vàlid per al líder d’ERC perquè ja està inhabilitat, però “els arguments sí que són vàlids per al cas de Puigdemont i Comin, i quan arribi el Brexit, per a Ponsatí. De fet, els arguments que utilitza coincideixen amb els que vam utilitzar nosaltres en la demanda contra el Parlament europeu”.

El plenari de constitució a l'hemicle del Parlament Europeu, a Estrasburg

El plenari de constitució a l’hemicle del Parlament Europeu, a Estrasburg

En aquest sentit, l’advocat es mostra optimista: “Esperarem a les nostres resolucions, però l’Advocat General ha marcat un criteri, que és el del TJUE. I després d’aquest pronunciament, algú creu que el Parlament europeu s’oposarà ara a que Puigdemont, Comin i Ponsatí siguin eurodiputats? Evidentment, no. El Parlament no s’oposarà a que prenguin possessió”, assegura, i afegeix que “els serveis judicis del Parlament europeu ens deuen estar maleint, hauran de recular i han fet el ridícul vulnerant els drets d’eurodiputats”.

[r:3]

Finalment, Gonzalo Boye interpreta l’opinió de l’Advocat General com “un pronunciament molt clar en contra de les pressions i maniobres espanyoles, i una garrotada per a la JEC, el Suprem i el mateix Parlament europeu”.

[r:2]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa