El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Boya (CUP) denuncia el “col·laboracionisme” dels Mossos d’Esquadra amb l’Estat
  • CA

L’exdiputada de la CUP Mireia Boya també ha comparegut davant la comissió d’investigació de l’aplicació del 155, processada per desobediència i pendent de judici davant del TSJC, ha denunciat que el 155 forma part d’una causa general de l’independentisme, una “operació Catalunya” que prové del franquisme. Boya ha volgut denunciar el “col·laboracionisme” dels Mossos d’Esquadra amb l’Estat per fer avortar l’1-O. Com a exemple, ha fet referència al pla del major Trapero per detenir el Govern la tardor del 2017, que el mateix Major ha detallat durant el judici que se celebra a l’Audiència Nacional espanyola, que l’acusa de rebel·lió: “S’haurien de demanar responsabilitats polítiques”, ha dit l’exdiputada cupaire.

Davant dels diputats que formen part de la Comissió, Boya ha lamentat que no s’hagi convidat la presidenta Forcadell i la dirigent de la CUP Anna Gabriel, a l’exili, i ha remarcat que l’aplicació del 155 “va tenir poques resistències al Govern” de Puigdemont, tot i reconèixer que l’estat va “utilitzar el terror psicològic amb l’amenaça de morts” per evitar que la DUI s’acabés materialitzant. En el torn de rèplica, la representant d’ERC ha volgut respondre a Boya que no comparteix que no s’oposés resistència al 155. 

Sobre la divisió de l’independentisme, Boya també ha volgut donar un missatge als dirigents actuals, demanant-los que “treballin per repetir la victòria de la tardor del 2017”. Creu que l’independentisme ha entrat “en una espiral de renúncies”, i constata que “no hi ha una estratègia compartida”. Sobre la taula de diàleg amb l’Estat, l’exdiputada cupaire no ha amagat el seu escepticisme: “No crec en els miracles”. Boya també ha demanat als parlamentaris que “s’entenguin” i que deixin de “confondre’s d’enemic”.

En el torn de resposta, Mireia Boya ha constatat davant dels diputats de la Comissió que “ni s’ha restituït res ni s’ha constituït res, i veig una lluita per l’hegemonia i no per la independència”. La trinxera és compartida, ha dit, però que les “estratègies són diferents, malauradament”, ha dit Boya. L’exdiputada ha lamentat que l’autocrítica en política sigui inexistent i que no s’assumeixin responsabilitats en públic.

Boya també ha volgut expressar “el mal que li va fer” veure alguns diputats de CSQP votant no a la DUI”, com va ser el cas de Coscubiela i Rabell, tot i que altres diputats van permetre que es votés en secret perquè els 72 diputats independentismes no tinguessin problemes amb la justícia.

Finalment, Boya ha assegurat que tant el Govern com el Parlament “encara tenen un 155 a l’ombra. No som sobirans, encara que tothom vol ser-ho, i caldria treballar en crear aquestes estructures i institucionalitat paral·lela, perquè aquestes institucions estan segrestades per la constitucionalitat de l’Estat”, ha conclòs. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa