El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Borrell fa passar el rasclet a les ambaixades per pagar la Fiesta Nacional
  • CA

Josep Borrell vol celebrar la Fiesta Nacional del 12 d’Octubre d’enguany sense estar-se de res i amb el menys cost possible a les arques de l’Estat. Com a mínim, oficialment. Amb aquest objectiu ha ordenat a les legacions diplomàtiques espanyoles que les ‘empreses amigues’ passin per caixa i paguin la factura de la celebració del 12-O arreu en els seus respectius països. Una decisió, que per altra banda, seria impensable en les delegacions de la Generalitat a l’exterior, a qui els homes de negre de Borrell controlen fins i tot les fotocòpies.

 

 

El Butlletí Oficial de l’Estat fa setmanes que publica convenis entre ambaixades, consulats generals i empreses constructores, financeres, de serveis, d’importació, de seguretat, consultores o de béns de producció i serveis estatals o, fins i tot de sabates de luxe. Uns contractes que regulen les donacions d’aquestes empreses a les legacions dipomàtiques per tal de pagar la recepció i la festa que organitzen per la Fiesta Nacional.

IMG 4211

IMG 4211

Aquests convenis basats en la llei del Mecenatge, que són genèrics, s’hi troba una “clàusula” universal amb què qualifica les empreses donants “de mantenir un compromís amb la societat que va més enllà de la seva activitat empresarial”. Una condició que els blanqueja per ser els pagans de la festa. Cada conveni determina la quantitat donada. Les empreses donants són variades, majoritàriament de l’Ibex-35, constructores d’obra pública franquícies d’empreses mare espanyoles, de grans subministraments o amb interessos comercials als estats on rau l’ambaixada o la legació o bé empreses locals que tenen interessos amb Espanya.

 

 

Així, entre altres, Caixabank compromet 700 euros per la celebració de la Hispanitat al centre Isaac Rabin de Tel Aviv. L’ambaixada a Bankgock rep entre 1.000 i 1.500 euros d’Amadeus Asia Ltd o la consultora BSL Internacional; la legació a Pretòria celebrarà la Fiesta Nacional gràcies a la sucursal a Sud-Àfrica d’Acciona (Acciona Energy South Africa) o Sice South Africa. L’ambaixador de Nova Delhi passa el raspall a Air India, Banc de Sabadell, CAF India -constructora de trens- o SIS Cash, filial de Prosegur amb aportacions d’entre 100.000 i 150.000 rúpies.

 

A Praga,  l’ambaixador pagarà la festa en un monestir gràcies a la generositat de Barceló Manufacturas, Hotel Gestión, Aqualia Infraestructuras, Canaria TravelCz o Czech Lana. A Beirut, on Espanya hi té el contingent més nombrós de militars, ha signat el finançament amb Yasssim Grup SAL, una empresa forestal i de fustes. A Llatinoamèrica també hi ha donants. A la capital del Perú, a Lima, l’ambaixada ha signat les donacions amb les constructores Obrascón Huarte i Dragados i amb Ediciones SM. A Shangai, l’ambaixador s’ha buscat les garrofes amb Govarri Industries, Osbornem Axa, Deliberia Gold ltd o Porcelanosa amb donacions en iuans.

 

A Manila, la festa la finançaran Amadeus Marketing; a la capital de Nicaragua, l’ambaixador a Managua rebran diners de la companyia Licorera de Nicaragua, Acuicultura y Pesca del Pacífico, Hotel Barceló i Seguros Mapfre. Al consulat de Mubai, els donants seran Abertis Indra Toll Road Services, BLS Internacional, Karan Group Consulting , Roca Bathroom i Senegal amb Acciones o Indra. També sorprèn que la legació a Costa d’Ivori hagi recollit diners de Pretty Ballerinas i Hongria de CAFA.

 

Aquest finançament contrasta amb la dificultat del departament d’Exteriors de la Generalitat que a més de justificar qualsevol despesa davant el ministeri, té les ales tallades per buscar diners privats. El cas del Diplocat, la seva suspensió pel 155 i la imputació dels seus exdirectius fan que les empreses s’ho pensin dues vegades. De fet, fonts del departament asseguren a El Món que només han pogut fer “10 celebracions de la Diada i justificant fins les ampolletes d’aigua dels convidats”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa