Borrell compara Catalunya amb Hongria

"Si el que va passar a Catalunya el 6 de setembre passés a Hongria, tota Europa posaria el crit al cel", afirma el ministre espanyol

 

El ministre d'Afers exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, ha afirmat aquest dimecres que si el que va succeir al Parlament els dies 6 i 7 de setembre de 2017 hagués passat a l'Hongria de Viktor Orban "tota Europa hauria posat el crit al cel". De fet, creu que segurament hauria estat "un argument més" per activar el procés sancionador contra aquest país.

 

Borrell s'ha expressat així en declaracions a la Cadena Ser, des d'Estrasburg (França), poc abans que l'Eurocambra hagi votat a favor de demanar que s'apliqui a Hongria l'article 7 del Tractat de la UE per amenaçar l'Estat de Dret. Si els governs decideixen finalment aplicar l'article, això podria portar a suspendre el dret a vot d'Hongria en la presa de decisions del Consell.

 

Preguntat per la posició del PP —el PPE, al que pertany Orban, ha donat llibertat de vot i els populars espanyols s'han abstingut—, Borrell ha respost que cada partit es comporta com li sembla oportú. Això sí, ha insistit que si en l'Hongria d'Orban hagués succeït el que va passar a Catalunya fa un any "els crits s'haguessin sentit fins a Sebastopol".

 

És més, ha defensat que el succeït aquests dies és "l'exemple paradigmàtic de com no es pot funcionar al Parlament per molta majoria que es tingui", perquè les majories solament poden actuar en el marc de les normes.

 

"No poden saltar-se les normes o fer-les a la seva mida, com va passar en aquests dies vergonyosos en el Parlament de Catalunya. Per això els independentistes no volen parlar d'això, volen oblidar-ho", ha advertit.

 

Els dies 6 i 7 de setembre de 2017 el Parlament va aprovar la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre i la llei de transitorietat jurídica, amb una reforma exprés del reglament en contra de l'opinió dels lletrats de la cambra catalana.

 

Aquest dia, ha dit Borrell, la majoria "va atropellar" els drets de la minoria i va ser "una cosa semblat" al que està succeint ara a Hongria amb els qui "es creuen que amb les majories poden fer el que els doni la gana". Per a molts, ha continuat, el que succeeix a Budapest és "un cas paradigmàtic" d'un comportament que "per molts es distancia de les regles de funcionament de la democràcia liberal".

 

"Per molta majoria que hi hagi hi ha coses que no es poden fer, com actuar fora de la Constitució", ha insistit, "no es pot actuar com si s'hagués reformat, o ignorar-la". Segons ha dit, d'això va parlar el dimarts amb el secretari general del Consell d'Europa, Thorbjorn Jagland, que "va ser molt clar" en dir que Espanya és un Estat de Dret i que fora de la Constitució "és el caos".

 

La petició del Parlament Europeu sobre Hongria necessita ara l'acord unànime dels Governs europeus, així que el ministre ha reconegut que és difícil que finalment es produeixi. Això sí, ha saludat que la UE disposi d'aquests mecanismes per "corregir les desviacions en l'ús del poder".

 

Sobre la multitudinària manifestació independentista amb motiu de la Diada, ha assenyalat que l'independentisme "utilitza el dia que és la festa de tots per expressar la seva reivindicació" i ja se sap que hi ha més d'un milió de persones a favor de la independència "per les diferents votacions que s'han produït".

 

En aquesta ocasió, creu que l'existència "del que ells criden presos polítics" —segons ha puntualitzat després d'un lapsus— ha generat "més reivindicació i mobilització".

 

Així, està convençut que "no hi ha res nou", sinó que el que es va veure aquest dimarts és el mateix que l'any passat i tornarà a veure's el que ve, perquè "no és un problema que es resolgui en un any", sinó que haurà de resoldre's, com està intentant el Govern, "amb voluntat política de diàleg i de negociació".

 
 

Comentaris