Bono: "el cafè per a tots va ser un error"

Admet que alguns territoris no volien autonomia però que es va optar per aquest sistema a fi d'evitar una revolta dels militars

El president del Congrés, José Bono, va considerar ahir que el "cafè per tots" va ser "un error" que encara es pot "corregir". "Va ser una sortida, però probablement no va ser una solució", va proclamar. Bono va realitzar aquesta afirmació durant la presentació del llibre "Estranys a Madrid" acompanyat del seu autor, el senador Iñaki Anasagasti; i del secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida.

Durant la seva intervenció, Bono va explicar que quan va acabar la dictadura franquista l'Exèrcit no estava disposat que la Constitució reconegués el dret a l'autogovern d'Euskadi i Catalunya i que, per evitar una revolta, se'ls va dir als militars que el mateix que s'anava a reconèixer a bascos i catalans es reconeixeria també a la resta de l'Estat.

Invent dels estrategues del moment

"El "cafè per tots" va ser l'invent dels estrategues del moment", va comentar, per reconèixer a continuació que aquesta fórmula va afavorir a altres regions que, com Castella-la Manxa, van poder superar gràcies a ella un "sot històric insuperable". "I jo me'n sent orgullós", ha agregat.

No obstant això, Bono creu que aquest "afany de mimetisme i igualació" entre els territoris que històricament havien defensat el seu autogovern i els que mai ho havien fet va ser "un error". "El diferent no és el desigual", ha sentenciat.

 
 

Comentaris