El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bildu sospesa una possible abstenció a la investidura de Sánchez
  • CA

Bildu contempla la possibilitat d’una abstenció a la investidura de Pedro Sánchez, fet que aplanaria la possibilitat que el líder del PSOE aconseguís l’aval del Congrés dels Diputats sense necessitat del ‘sí’ o l’abstenció d’altres forces independentistes, com tampoc d’UPN o CC, sempre que les formacions independentistes no substitueixin els diputats suspesos. Fonts de la formació abertzale recorden el compromís de la seva formació de no facilitar per activa o per passiva la configuració d’alternatives de dretes, tot i que posen de manifest també la incomoditat per la situació generada a Navarra, on la cúpula del PSOE frena les expectatives d’un govern socialista encapçalat per María Chivite perquè precisa de l’abstenció de Bildu. Al Congrés l’abstenció dels 4 diputats de Bildu permetria que el suposat bloc del ‘sí’ (PSOE, Podem, PNB, Compromís i PRC) s’imposés en segona volta als vots en contra sense necessitat de disposar d’altres ajudes. En total sumaria 173 escons mentre que el ‘no’ se situaria en 169 escons com a màxim.

La posició de Bildu podria ser clau en el cas que Sánchez opti per un acord amb Podem i evitaria els vetos que estableixen formacions com Coalición Canaria, que vincula una possible abstenció al fet que Sánchez no estableixi un acord programàtic –ni tampoc de coalició- amb la formació de Pablo Iglesias. També propostes com la d’UPN, que aquest dimecres es va obrir a negociar una possible abstenció dels seus dos diputats al Congrés a canvi d’una abstenció del PSOE a Navarra que permeti un govern de Navarra Suma. El reglament del Congrés estableix un sistema de doble votació per a la investidura d’un president del govern. En primer votació cal una majoria absoluta –fixada per la Mesa en 176 escons malgrat la suspensió dels quatre diputats independentistes que estan a la presó- i en segona una majoria simple, és a dir, més vots pel “sí’ que pel ‘no’. És en aquest segon escenari on Sánchez podria obtenir l’elecció comptant amb cinc de les sis formacions que van donar suport a l’elecció de Meritxell Batet com a presidenta del Congrés. Aleshores PSOE, Podem, PNB, CC, Compromís i PRC van sumar 175 vots, i Sánchez comptaria amb dos vots menys, 173, en el cas de Coalició Canària (CC) no el votés.

La substitució dels diputats independentistes, clau de volta

Si Bildu es decanta per una abstenció, els 173 vots són suficients per a la investidura, perquè el suposat bloc del ‘no’, format com a màxim pel PP, Cs, Vox, ERC, JxCAT, CC, i Na+ suma també 173 vots, però cal restar-li els quatre vots dels diputats independentistes suspesos, de manera que es quedaria amb 169. Per contra, si ERC i JxCAT substitueixen Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, la suma d’aquest suposat ‘no’ quedaria també en 173 vots, fet que –si es repetís la votació amb resultat idèntic en tres ocasions- impediria la investidura de Sánchez. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa