El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bilbeny defensa que ajuntaments d’ERC, el PSC i CiU hagin contractat serveis de l’INH
  • CA

La polèmica al voltant de l’Institut Nova Història (INH) segueix després de la publicació d’una informació del elDiario assenyalant que l’entitat rep una subvenció anual de 7.000 euros de l’Ajuntament de Montblanc per a l’organització de la universitat d’estiu i que havia cobrat més de 4.000 euros en cinc anys de l’Ajuntament d’Arenys de Munt a través d’un contracte per a la celebració d’un simposi. Els dos ajuntaments, destacava el diari, es troben a mans d’ERC, partit des del qual ara s’envien crítiques a l’entitat acusada de fer “pseudohistòria”.

Aquesta informació venia a contradir les manifestacions que Jordi Bilbeny havia fet dissabte a El Món afirmant rotundament que l’entitat funcionava amb 1.500 euros mensuals procedents de donacions de 200 socis i que no depenien de subvencions de cap administració pública. Les justificacions les havia hagut de fer després que el PSC anunciés la voluntat d’esbrinar les fonts de finançament de l’institut.

En declaracions a ‘El Món’, Bilbeny ha expressat que “és totalment fals, tendenciós, verinós i mancat de tota ètica periodística i humana, dir que rebem diners dels ajuntaments d’Esquerra, tot és una pura difamació”. El cap visible de l’INH afegeix que es tracta d’una informació “en la mateixa línia” de es que “fins ara deien que rebíem diners de la Generalitat”. “No rebem diners de ningú, llevat dels que rebem dels adherits a la nostra Fundació”, reitera.

L’institut defensa que els diners d’administracions locals i entitats corresponen als serveis prestats com pertocaria a qualsevol altre professional. “Quan fem conferències, les fem a ajuntaments del color que sigui que ens contracta. Ens han contractat conferències els ajuntaments d’ERC, és veritat. Però també els de CiU, i algun del PSC”, manifesta Bilbeny.

L’INH també ha estat contractat per fer conferències en diverses seus d’Òmnium Cultural, en entitats de Mallorca i el País Valencià. Bilbeny ha estat en universitats d’Holanda i Alemanya i a diversos casals catalans a Europa. Entre els clients de l’institut hi ha casals de gent gran, ateneus culturals, agrupacions de veïns. “Això no és rebre diners de ningú —defensa Bilbeny—. Això és feina. Faig una feina i la cobro. I llestos. I si, en lloc d’una conferència, fem un Simposi o una Universitat cobrem el Simposi i la Universitat, a preu de saldo, tot s’ha de dir. De la mateixa manera que un mecànic o un fuster no rep diners de la gent, sinó que la gent els paga llurs serveis”.

Bilbeny viu la polèmica com una “persecució en contra meva, en contra de l’INH i en contra de Catalunya”, assegura arribant a la conclusió que “els espanyols i els seus escolanets catalans han aprofitat, aprofiten i aprofitaran qualsevol cosa per difamar-nos i atacar-nos i mirar de fer-nos tant de mal com els sigui possible. Fa segles que cremen, torturen, confisquen, afusellen, bombardegen, maten. No em ve de nou el que fan ara. Gens ni mica”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa