El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Batet: “Veient els resultats, un pacte amb Cs queda descartat”
  • CA

 

La cap de files del PSC pel 28-A, Meritxell Batet, ha fet un balanç optimista dels resultats electorals d’aquest diumenge i ha assegurat que “veient els resultats un pacte amb Cs està descartat”. Batet també ha volgut remarcar que la força adquirida pels socialistes catalans impedeix que ningú s’apoderi de la voluntat dels catalans: “Ningú podrà parlar en nom de Catalunya sense comptar amb el PSC, ara més que mai”. En aquest sentit, i sobre la discussió sobre el diàleg amb l’independentisme, Batet ha reiterat que diàleg sí, però que “està condicionat per un marc jurídic constitucional i estatutari”, tenint en compte que “la política es dóna en un sistema democràtic” i per tant “fer plantejaments fora d’aquest marc és saber que estàs fent plantejaments impossibles i, per tant, que estàs negant el diàleg”.

 

La proposta per l’independentisme continua doncs per la mateixa línia que Batet ha defensat durant tota la campanya i es concreta en l’oferiment de seguir treballant en les meses de negociació “estatutàries”, en referència a les comissions bilaterals on “hem aconseguit acords molt importants”. Els socialistes es veuen empesos després del 28-A a insistir amb “l’aposta del diàleg dins la llei” amb la voluntat de “refer consensos”. I això implica un esforç on s’hi impliquin “tots els partits polítics si volem sortir d’aquesta crisi territorial”.

 

Batet ha tret pit pels 400.000 vots obtinguts i els cinc escons nous, que considera la credencial que els permet dir que el PSC “ocupa la centralitat com a força no independentista”. Els socialistes consideren que el bon resultat a Catalunya es fonamenta en els vots d’aquells que els han votat per primer cop, els que “ho han fet sempre” i els que “han tornat a confiar” en ells. Ara es plantegen canalitzar aquesta força electoral per recuperar “el diàleg imprescindible dins la llei” i “recuperar consensos, començant per Catalunya”.

 

Els socialistes veuen l’independentisme tocat després del 28-A i Batet ha considerat que els 22 diputats independentistes (els 15 d’ERC i els set de JxCAT) “han de respondre a la pregunta de què van a Madrid i què volen fer pels ciutadans de Catalunya amb els diputats escollits”. La socialista s’ha preguntat si els independentistes “volen fer polítiques socials, generar més justícia social, lluitar contra la desigualtat” o bé si volen anar a Madrid “per bloquejar allò que proposa el govern socialista”. Un govern que, segons Batet, amb 40 diputats més, se sent més fort “per sobre de la crispació i l’insult que han volgut imposar alguns” per continuar avançant pel camí de la “regeneració i la convivència, per resoldre els problemes reals i retornar l’esperança i la il·lusió” als ciutadans.

 

El pacte amb Cs quedar “descartat”

 

En la mateixa línia que la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, Batet ha dit que “veient els resultats” reitera que un pacte amb Cs “queda descartat”. Si una cosa ha quedat clar en aquestes eleccions és que “mostren una Espanya que reconeix la seva pluralitat, progressista, que valora el seu model social i de llibertats, i finalment moderna i oberta al futur”. La davallada de la dreta fa que prengui encara més força la idea d’un govern en solitari. “La nostra voluntat és governar sols i constituir un govern socialista, ens comprometem a continuar el rumb de les mesures positives que hem pogut prendre els propers mesos”. De Cs, ni parlar-ne. “El pacte amb Cs no ha estat mai dins de l’horitzó ni dins dels plans del partit socialista”, ha subratllat Batet.

 

La socialista s’ha referit a les properes cites electorals, on es plantegen obtenir “bons resultats”, i ha remarcat que el fet que el PSC hagi guanyat amb “aquesta claredat” el 28-A ha estat “una bona notícia pel conjunt d’Europa” i converteix el PSOE en “referència de la socialdemocràcia europea”. “Sortim amb més força que mai per guanyar les eleccions europees, per un Parlament Europeu que aposta per la continuïtat de la construcció europea amb els seus valors referents”, ha afegit.

 

Batet, que ha comparegut a la seu del PSC al costat del candidat socialista a les eleccions municipals, Jaume Collboni, ha dit que la cursa per l’Ajuntament de Barcelona haurà de servir per “apuntalar la victòria socialista” recordant que “la complicitat entre el govern d’Espanya i el món municipal ha fet avançar el país en moments crucials de la nostra història”, com creu que també és l’actual.

 

Per la seva banda, Collboni ha dit que els resultats del 28-A han fet que el “mapa polític a Catalunya hagi canviat en positiu a favor del PSC, amb uns resultats magnífics” i això, ha precisat, “a l’àrea de Barcelona ens obre oportunitats que fa mesos no ens haguéssim plantejat”. Collboni ha valorat els 200.000 vots obtinguts a Barcelona i el fet que els socialistes guanyin en 5 de 10 districtes, fins i tot alguns centrals —com l’Eixample i Gràcia—, on han quedat en segona posició. “Són uns resultats que feia temps que no vèiem a Barcelona, suposa la recuperació del vot i la confiança dels barcelonins amb el PSC”, ha subratllat Collboni.

 

Collboni: “Barcelona no pot ser un trofeu pels independentistes”

 

El candidat socialista pensa que el 28-A impulsarà la recuperació de “la confiança majoritària dels barcelonins” amb el PSC i ha volgut recordar que “a Barcelona li ha anat bé amb alcaldes socialistes”. La voluntat dels socialistes és sortir a “guanyar i governar” i “posar Barcelona primer, els reptes i les il·lusions dels barcelonins en primer lloc”. L’alternativa a aquest projecte, segons Collboni, “és el procés independentista” com han posat de manifest les declaracions d’Ernest Maragall en el sentit de voler “pintar de groc la ciutat de Barcelona”. “La nostra opció —ha continuat Collboni— és que Barcelona torni a ser Barcelona, recuperi el pols, que torni a ser ciutat d’avantguarda i no convertir-la en un objecte o trofeu per posar a la vitrina dels partits independentistes”.

 

Per Collboni, Barcelona “no mereix estar subordinada al procés independentista” perquè “és molt més que això” i perquè aquest “ha dividit la nostra societat i ha bloquejat les institucions”. El candidat socialista s’ha referit a Ada Colau per recordar que ella “ja va optar per subordinar la ciutat al procés quan va decidir trencar el govern d’esquerres”. Collboni ha enviat un missatge amb el que sembla descartar possibilitats d’entesa amb els Comuns: “L’opció ja està feta, votar la senyora Colau seria el mateix que votar procés independentista a Barcelona”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa