El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bassa reclama a Aena asseure’s a negociar i que no tracti El Prat com un aeroport “de segona”
  • CA

 

La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, ha reclamat a Aena asseure’s a negociar per resoldre el conflicte d’Eulen a l’aeroport del Prat. A poques hores perquè comenci la vaga parcial, la consellera ha assegurat que “no pot ser” que el gestor aeroportuari “es desentengui” del conflicte laboral i, com ja han fet altres membres del Govern, li ha reclamat que en sigui part activa per desencallar-lo. “Demanem a Aena i al delegat de l’Estat, que sembla que és de vacances, que vinguin i que realment entomin el problema, perquè ens estan tractant el Prat com un aeroport de segona”, ha subratllat la consellera. Pel què fa als serveis mínims del 90% que ha decretat el Ministeri de l’Interior, Dolors Bassa ha preferit no entrar a valorar-los. Sí que ha dit, però, que si en comptes de ser Interior el decret s’hagués fet des de Treball, “segurament no serien del 90%, perquè no sé si s’estaria vulnerant el dret a vaga”.

Nova crida a Aena perquè s’assegui a negociar el conflicte laboral dels treballadors d’Eulen, l’empresa concessionària dels filtres de seguretat de l’aeroport. A poques hores perquè el col·lectiu comenci la vaga parcial, i a deu dies perquè l’aturada sigui indefinida i s’allargui 24 hores, la consellera de Treball ha reclamat a l’Estat que sigui part activa en la taula de negociació. Bassa ha recordat que la Generalitat, en aquest cas, ha fet allò que li pertocava. “La nostra incidència en aquesta vaga només pot ser la de mediació, i això és el que hem fet, com qualsevol conflicte que hi ha a Catalunya”, ha precisat la consellera. 

“Ara bé, és important que Aena també hi sigui i digui quines són les seves condicions, perquè no pot ser que es desentengui d’un conflicte com el de l’aeroport del Prat”, hi ha afegit Dolors Bassa. La titular de Treball i Afers Socials ha explicat que tant Eulen com els treballadors volen “solucions al conflicte”, però que a l’altra banda de la taula cal que s’hi asseguin tant els representants d’Aena com el delegat de l’Estat, Enric Millo, “que sembla ser que està de vacances”.

“Per tant, demanem que vinguin i que s’asseguin; que realment entomin el problema, perquè el tracte que donen al Prat és el d’un aeroport de segona i nosaltres volem que sigui de primera”, ha dit Bassa. La consellera ja ha assegurat que la Generalitat serà “taxativa” a l’hora de defensar aquesta postura. Sobretot, tenint en compte que el turisme és una de les principals fonts d’ocupació “i ens hi juguem el bon nom de Catalunya”. “Nosaltres continuarem mediant, però aquí la resposta final no és d’Eulen ni dels treballadors, sinó del govern de l’Estat i d’Aena per damunt de tot; potser ja n’hi ha prou de massa conflictes referents a responsabilitats que no són pròpiament de la Generalitat”, ha subratllat Bassa. 

Sense valorar els serveis mínims

La consellera de Treball i Afers Socials ha preferit no entrar a valorar els serveis mínims decretats per l’executiu estatal, i que s’han fixat en el 90%. Sí que hi ha fet, però, una referència. Bassa ha explicat que, com que es deu a “temes de seguretat”, el Ministeri que s’ha encarregat de fixar-los ha estat el d’Interior.  “Jo crec, però, que si correspongués al de Treball no serien del 90%, perquè no sé si s’estaria vulnerant el dret a vaga“, ha conclòs. Dolors Bassa ha fet aquestes declaracions des de Girona, on aquesta tarda ha fet una compareixença a la Delegació del Govern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa