El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Barcelona estudia perdonar les taxes de l’aigua a les famílies vulnerables
  • CA

 

La segona tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, i el regidor de la Presidència, Eloi Badia, han presentat aquest dilluns les noves mesures que vol implantar el govern d’Ada Colau per seguir lluitant contra la pobresa energètica. La primera mesura ja ha entrat en vigor i consisteix en garantir la seguretat de les instal·lacions elèctriques, i la segona està prevista debatre-la a la propera Comissió d’Economia i Hisenda, i suposarà eximir a les famílies més vulnerables d’haver de pagar la taxa de clavegueram. La mesura entrarà en vigor a partir del 2018. Ortiz ha afegit que “no és que l’Ajuntament no hagi fet els deures, sinó que hem sigut els primers a fer-los”, i Laia Ortiz ha lamentat que empreses privades tinguin tants beneficis amb “subministraments bàsics”. “No estem parlant de vendre o comprar sabates”, ha afegit. 

 

 

El consistori respon així Albert Martínez Lacambra, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, que la setmana passada va denunciar que el consistori barceloní i l’AMB continuen cobrant als usuaris que s’han acollit al fons de solidaritat d’Aigües de Barcelona les taxes corresponents al clavegueram i al tractament de residus, que suposen el 66% de la factura. Del total de la factura, només el 34% correspon al consum d’aigua, i és la fracció que subvenciona la companyia. “Demanem coresponsabilitat a l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana amb la pobresa energètica. És evident que la pobresa no és selectiva, és a dir, qui no pot pagar l’aigua no pot pagar el clavegueram i no pot pagar la taxa metropolitana de tractament residus. Per tant, demanem a l’Ajuntament de Barcelona i a l’AMB que bonifiquin en la seva totalitat aquests dos conceptes”, va argumentar. 

 

 

Eloi Badia ha explicat el canvi que hi haurà a partir d’ara en la factura de l’aigua, que consisteix a incloure els següents pagaments en una sola factura: el subministrament d’aigua, el cànon de l’aigua, la taxa de clavagueram, la taxa de tractament de residus i l’IVA; i ha defensat que “surt més a compte aglutinar costos en un mateix rebut”.

L’altra mesura passa per millorar la seguretat de les instal·lacions elèctriques a les llars vulnerables. Actualment, quan es fa una revisió de la instal·lació elèctrica en un edifici antic, certificar que està en bon estat costa “uns 100 euros”, segons Badia. Ara, les famílies amb més dificultats no haurien de pagar aquesta quantitat i tindran un butlletí gratuit

 

Laia Ortiz ha dit que des que el consistori va implamantar els PAE (Punts d’Assesorament Energètic) s’han atès un total de 4.626 llars, però que sumant les atencions fetes a través de Serveis Socials els serveis d’assesorament energètic han arribat a 7.476 llars, la qual cosa significa que s’ha donat resposta a més de 18.000 veïns

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa