Barcelona decideix i supera les expectatives

Alfred Bosch defineix el resultat de participació d'"important", "sorprenent" i "insòlit"

Un total de 257.645 vots són els que s'han recollit aquest diumenge a Barcelona en la consulta sobre la independència. Representa una participació del 21,37% sobre el cens electoral, percentatge que baixa lleugerament fins el 18,14% si se sumen els 13.394 vots de joves de 16 i 17 anys i els estrangers residents a la ciutat.

El resultat final de la consulta encara es deconeix. Passada la mitjanit, amb el 91,46% dels vots escrutats, el "sí" està obtenint el 91,46% de suport, mentre que el no a la independència aconsegeuix un 7,32% dels vots.

Aquesta darrera xifra és, tal i com ha dit el portaveu de Barcelona decideix, Alfred Bosch, superior a la mitjana que obté l'opció contrària al sobiranisme a la resta de consultes celebrades i que se situa al voltant del 5%. Un 1,22% de sobres en blanc i un 0,05% de vot nul completen les xifres que, de moment, remenen els organitzadors de la consulta a la capital.

"Hem fet història", ha subratllat  Bosch, definint el resultat de participació d'"important", "sorprenent" i "insòlit". Els organitzadors també han destacat la tasca dels 3.600 voluntaris i com ha transcorregut una jornada que s'ha desenvolupat, segons han assegurat, de manera "pacífica", "festiva" i "solemne".

D'Arenys a Barcelona

El 13 de setembre del 2009 a Arenys de Munt van començar a caminar les consultes sobre la independència. L'emoció de la jornada esclatava al vespre amb la proclamació dels resultats: el "sí" a la independència guanyava amb un 96% i una participació del 41%.

Més endavant, Sant Jaume de Frontanyà estrenava la primera onada de consultes, que es va fer el 13 de desembre. La consulta arribava a 167 municipis, entre ells els primers de grans dimensions com Sant Cugat del Vallès i Vic. Al febrer del 2010 se celebra a 80 municipis més, entre ells el Vendrell, Molins de Rei, Agramunt o Caldes de Montbui. A l'abril del 2010 es fa la consulta més àmplia tant per municipis participants, 211, com per població, amb 1.200.000 ciutadans cridats a votar. En destaquen grans municipis com Girona, Lleida, Reus o Manresa.

Al juny arriba a Mataró, Cornellà de Llobregat o Sant Feliu de Llobregat; en total, a 48 municipis més. Finalment, a l'octubre es registra la xifra més baixa de participació, en la cinquena onada.

En poc més d'un any i mig, la consulta s'ha fet a 532 municipis amb una mitjana de participació del 18,2% entre els majors de 16 anys, un 20% si es compten els majors de 18. Hi han votat més de 600.000 catalans i el "sí" s'hi ha imposat amb un 92,6% enfront del 4,9% del "no".

 
 

Comentaris