El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ban Ki-moon sobre Catalunya: “No, aquest tema no”
  • CA

 

Catalunya ha estat un tema tabú en la conferència que l’exsecretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha pronunciat aquest matí en un cèntric hotel de Madrid. Moon, que ha estat presentat per l’exministre d’Afers Exteriors José Manuel García Margallo, no s’ha referit en cap moment de la seva intervenció —com sí havia fet en altres ocasions— al procés català, mentre sí que ha parlat de Corea del Nord o Colòmbia.                         Tampoc Margallo s’ha referit a Catalunya quan ha parlat dels diferents conflictes i reptes oberts arreu del món. Per escoltar l’exlíder de l’ONU hi havia representants polítics —no hi ha assistit cap ministre de Rajoy—, empresarials i de la societat civil, com ara membres de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Madrid, encapçalats per la seva coordinadora Belén Murillo.

Precisament la coordinadora de l’ANC a la capital espanyola ha dirigit una pregunta a Moon amb el següent text: “Benvolgut senyor: És el principi de la integritat territorial consagrat a la Carta de l’ONU un mandat que pot ser aplicat per la força i anul·lar el principi del dret dels pobles a la lliure determinació també consagrat a la Carta de l’ONU?”. La pregunta no ha estat formulada pel moderador al convidat. Tampoc se li ha transmès la pregunta realitzada per aquest diari, on s’interprel·lava Moon sobre si “creu que l’Estat espanyol ha de treure i/o treurà les urnes del referèndum convocat per l’1 d’octubre a Catalunya pel president Carles Puigdemont?”

A l’acabar l’acte, hem estat testimonis de com la coordinadora de l’ANC a Madrid li ha reiterat la pregunta personalment a Ban Ki-moon —flanquejat per Margallo durant l’acte—, que ha fugit d’estudi amb un “no, aquest tema no, tinc pressa”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa