El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Baena va avisar als Mossos deu minuts abans dels escorcolls del 20S sense concretar on
  • CA
L'avís de Baena a les 7:50 del matí a la sala de coordinació policial el 20S

L’avís de Baena a les 7:50 del matí a la sala de coordinació policial el 20S 

Només deu minuts abans i sense especificar on. Així  va ser la comunicació que el cap de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena, va enviar als Mossos a les 7.50 del matí del 20 de setembre. El tràmit de l’institut armat va ser un “comunicat de novetats” des de la “Plana Major” de la Guàrdia Civil de Catalunya a la Sala de Coordinació policial de Barcelona. Aquesta sala és una taula conjunta on se centralitzen les peticions de col·laboració entre els cossos policials que actuen a Catalunya. Segons una minuta posterior dels Mossos registrada a la Fiscalia, la policia catalana es va assabentar a les 7:39 pels mitjans que hi haurien escorcolls, mitjans que podrien haver estaven prealertats. De fet, el comissari Ferran Lòpez va assegurar en la seva declaració de dimecres a l’Audiència Nacional que ho va saber “al cotxe, quan anava a treballar.

 

En aquest comunicat, aportat a la causa i al que ha tingut accés El Món, es cataloga com a “col·laboració per intercanvi d’informació” amb el número 1523939-2017. Baena informa que “pel present es comunica que per part de la Guàrdia Civil es dona inici a diferents actuacions policials d’investigació que es desenvoluparan en diferents localitats de la província de Barcelona”. En cap cas, es comunica que l’actuació està ordenada pel Jutjat 13 ni l’abast ni els objectius que es podrien considerar socialment delicats.

 

De fet, aquesta és la queixa que tant el Major Josep Lluís Trapero va expressar no només a la seva declaració al judici del Tribunal Suprem sinó a la seva declaració com acusat a l’Audiència Nacional la setmana passada. El cap de la policia catalana va retreure que la Guàrdia Civil no advertís amb antel·lació, per disposar de més recursos, d’un operatiu d’aquella magnitud amb una quarentena d’actuacions alhora. En aquest sentit, destaca de l’avís que no hi havia cap adreça concreta per orientar mínimament els Mossos.

 

És més, el Major va advertir al fiscal Miguel Carballo, que no calia haver trencat el secret de les actuacions només per posar en quarentena la policia catalana. “Al capdavall, això ha passat moltes vegades que ens avisen sense determinar quines actuacions són”, va afegir el Major.  En la mateixa línia es va expressar el director general de la Policia, Pere Soler, en la reunió de la Junta de Seguretat del 28 de setembre. De fet, així ho va certificar el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, en la seva declaració davant del fiscal, sense donar-li més importància.

 

El poc temps de l’avís es fa estrany quan just el dia abans hi havien hagut incidents en l’escorcoll de l’empresa Unipost de Terrassa. Un operatiu on es van confiscar 45.000 sobres amb notificacions de les meses de l’1-O i on s’hi va registrar una concentració que va requerir la presència policial. De fet, hi van haver escenes de tensió amb els ARRO de la policia catalana i els agents de seguretat ciutadana. Grinyola el fet que si el dia abans hi havien hagut aldarulls, la Guàrdia Civil no avisés d’una batuda d’aquelles dimensions i característiques.

 

Peticions a partir d’una hora després d’haver començat

 

Tot i la manca de concreció de l’avís, la Guàrdia Civil no va començar a sol·licitar ajuda als Mossos fins passades les nou del matí. En concret, el primer requeriment d’ajuda amb adreça concretat va ser a les 9:01 al carrer Sant Ferran de Sabadell. El segon va arribar a les 9:14, i en aquest es requeria suport a Economia, el CTTI i a l’Agència Tributària de Catalunya. Precisament, en aquest comunicat d’ajuda la Guàrdia Civil fa constar que “es té previst que es concentrin davant aquestes seeus persones per protestar per aquesta actuació”. A més, la petició ja incorpora la descripció d’un operatiu com que hi vagin unitats antiavalots i que articulin un “perímetre de seguretat d’uns 30 a 40 metres” tot per “evitar incidents que puguin alterar la pau ciutadana”.

 

A les 9:59 arriba a la Sala de coordinació una nova petició per protegir l’escorcoll a la seu de Benestar Social al carrer Taulat de Barcelona. A les 12.11 també reclamen suport a Les Franqueses del Vallès, al carrer Puigsacalm número dos; a la Una al carrer Monturiol de Rubí; a les 15.15 a la delegació del Govern a Tarragona; a les 15:49 a Bigues i Riells o les 15:59 a Vic. Totes les peticions comptaven amb la pertinent resposta degudament identifica de resposta amb què es certificava que ja s’havia donat l’ordre d’actuació o bé que s’havia donat tràmit a la petició.

Lòpez, en la seva declaració d’avui, ha lamentat que la resposta “formal” dels Mossos va ser lenta. Però, que el canal informal, les trucades amb el Coronel de la Guàrdia Civil Mariano Martínez, número dos del cos a Catalunya, van funcionar i es va complir amb “tots els requeriments”. 

Un dels avisos posteriors, a les 9:59, de la Guàrdia Civil, als Mossos

Un dels avisos posteriors, 9:59, de reforç als Mossos fets per la Guàrdia Civil el 20S Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa