El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aznar proposa agrupar algunes autonomies per estalviar recursos
  • CA

El president del PP, Mariano Rajoy, ja comença a dissenyar com vol que sigui l’Espanya que està convençut que governarà d’aquí un any i mig. Fa uns dies el popular va manifestar que una forma d’estalviar seria unir administracions que actualment estan doblades, és a dir, eliminar algunes competències de les comunitats autònomes.

Doncs en aquesta línia, un informe presentat per la FAES, fundació presidida per José Maria Aznar, aconsella agrupar algunes autonomies per estalviar recursos i suprimir alguns consistoris, un recurs anticrisi que s’ha aplicat a Grècia. Però a més, proposa fer realitat amb més insistència el conegut “cafè per a tots”, trencat, segons el PP, amb l’aprovació dels darrers Estatuts, sobretot el català.

L’informe, de quasi 200 pàgines, es titula «Per un estat autonòmic racional i viable» i advoca per arribar, en temps de crisi, a «nous acords constitucionals» que permetin redefinir el model autonòmic i «concretar criteris explícits» que en garanteixin el futur. I com a exemple es cita Alemanya, on ara fa uns anys el govern va redimensionar els seus länder (estats federats) forçant-ne l’agrupació.

L’informe també apunta que ha arribat el final “dels traspassos”. “Ja no existeixen marges per la cessió”, apunta en termes de competències, perquè segona la FAES només provoquen inestabilitat política. Per tant, l’objectiu és “garantir els beneficis potencials de la descentralització i al•ludir quan sigui possible els seus inconvenients i risc”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa