Aznar aposta per una reforma de l'estat autonòmic "perquè no és viable"

L'expresident del Govern espanyol afirma que l'estat espanyol està intervingut "de fet i estem discutint si ho serà de dret"

L'expresident del Govern espanyol, José María Aznar, ha afirmat que l'estat està intervingut "de fet" i ara el que s'està discutint és si serà intervingut "de dret" com a conseqüència de la situació "límit" que està vivint. Aznar també ha assegurat que, tal i com està configurat l'actual Estat, no és políticament viable i, "financerament, absolutament inviable ".

L'expresident ha dit que el Govern espanyol està adoptant una sèrie de mesures i de reformes no en compliment d'un programa electoral, sinó acatant "unes obligacions" que li estan imposant des de fora i això es tradueix, segons ell, que " està sent intervingut de fet ".

I per explicar el que significa aquesta situació ha establert una similitud amb el que suposa declarar la incapacitació d'una persona quan "és incapaç" de governar-se, i això mateix, ha assenyalat, és el que passa quan un país és intervingut, que "des fora cal imposar les normes ".

En la inauguració d'una convenció de militants del partit a Lleó, l'expresident del Govern ha reivindicat el seu propi llegat, però ha advertit que "aquesta situació és més difícil que la de 1996"."Espanya viu una situació límit", ha dit, "Espanya és un país intervingut de fet i estem discutint si ho serà de dret". I en aquest sentit, ha justificat que per sortir d'aquesta situació "ja no n'hi ha prou un canvi" sinó una "amplíssima majoria" al voltant del PP, que en la seva opinió, ha d'assumir la "responsabilitat" no només d'assumir el Govern sinó de fer les reformes necessàries.

Dit això, Aznar no ha renunciat a marcar a Rajoy el camí, fins al punt d'advocar per una reforma de l'estat autonòmic: "Nosaltres hem de pensar molt bé el que la majoria espanyols ja intueixen i és que l'Estat és un Estat marginal, i no és viable. Una cosa és un Estat federal, una altra, autonòmic, i una altra, un Estat marginal, on qualsevol Govern amb bones intencions tindria dificultat a causa de la configuració de l'Estat, que per la seva debilitat, hauria de ser de alguna forma reformat ".

"Espanya no dóna per a 17 institucions, 17 organismes ... que fan les mateixes coses. No ho podem sostenir", ha afegit, "I avui el nostre Estat, tal com està configurat és no viable i financerament inviable. Algú li ha de posar el cascavell al gat, i auest serà el PP. I cal una gran força espanyola per a això. Una cosa és discutir al voltant de la pluralitat constitutiva d'Espanya i una altra l'existència de la nació ".

Per la seva banda, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha vingut a confirmar les paraules d'Aznar: "Cal corregir els excessos que hem viscut aquests anys en l'Estat de les autonomies. I cal també saber molt bé el que és l'Estat autonòmic i el que és la lleialtat constitucional ".

 
 

Comentaris