El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència prorroga la presó a Villarejo per la seva “evident capacitat de fugir”
  • CA

Fins a quatre anys s’hi podrà estar el comissari jubilat José Manuel Villarejo en presó provisional. Així ho ha decidit la Sala Penal de l’Audiència Nacional que avui ha confirmat la pròrroga de presó provisional per un màxim de dos anys més per Villarejo, investigat en l’anomenada operació Tàndem per delictes d’organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, revelació de secrets, falsedat documental, tràfic d’influències, encobriment, extorsió i contra la hisenda pública.

 

En la interlocutòria els magistrats de la Secció Tercera desestimen el recurs presentat per Villarejo contra la decisió de l’instructor d’aquest procediment, Manuel Garcia Castellón, del passat 28 d’octubre, en què va acordar aquesta pròrroga de la situació de presó provisional.

 

La Sala assenyala que la mesura cautelar de presó provisional ha de ser prorrogada perquè persisteix el risc de fuga i “la seva aparent capacitat per fer-ho”, tant per les connexions a l’estranger com per la capacitat econòmica que se li atribueix les perquisions policials. També es sustenta la mesura en la necessitat d’evitar l’alteració o ocultació de proves donat que hi ha diligències d’instrucció pendents de finalitzar i material intervingut que no ha estat analitzat totalment, així com per evitar la reiteració delictiva assegurant que l’investigat no pugui servir-se de les seves activitats empresarials per repetir conductes indiciàriament il·lícites.

 

El Tribunal no considera que la pròrroga de la presó vulneri el dret de l’comissari a ser jutjat en un termini raonable ni de disposar de temps i mitjans adequats per a la seva defensa, com contempla el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de l’ONU i el Conveni Europeu de Drets Humans. “És la mesura cautelar adequada a les condicions particulars de l’apel·lant justificant la dimensió de la investigació el temps que s’està invertint en ella, que necessita cooperació judicial internacional i l’anàlisi de material informàtic encriptat, entre d’altres, que porta temps”, conclouen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa