El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Aturem el Parlament’, l’inici d’un procés de “devastació de llibertats” a Catalunya
  • CA

L’advocat del centre per la defensa dels drets humans Irídia Andrés García ha destacat aquest dimecres des de la Universitat Pogressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) que és molt important que “hi hagi una unitat de resposta” davant del “gran atac” contra les llibertats fonamentals que suposarà una sentència que confirmi que el 20-S del 2017 es va produir una rebel·lió. García ha defensat la necessitat de respondre amb unitat “més enllà de la posició ideològica de les persone que viuen a l’Estat espanyol i Catalunya”.

L’advocat ha advertit que amb el procés català continua una dinàmica de “devastació de drets i lliberats” que situa abans de l’1-O. De fet, García ha parlat dels fets del 15-J del 2011 “Aturem el Parlament”, pels quals hi ha vuit persones condemnades mentre s’està a l’espera de la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans. En aquest procés la Generalitat i el Parlament de Catalunya figuren com a acusació.

Violència ambiental

En la sentència contra aquestes persones el jutge Manuel Marchena ja va usar el concepte de violència ambiental per justificar-se. “Aquest concepte és el que s’està usant per dir que el 20-S del 2017 es tractava d’una manifestació violenta”, ha explicat l’advocat.

Amb aquest exemple, García  ha volgut ressaltar que en el cas del procés, si la sentència acaba establint que els fets van ser una rebel·lió, s’estaran creant “nous instruments repressius que podran utilitzar contra altres moviments populars, com la PAH, i per això és tant important el gran paper que han fet les defenses posant de relleu que s’estan posant en risc drets fonamentals”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa