El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un atestat de la Guàrdia Civil acusa al Parlament “d’incrementar l’odi” contra el cos
  • CA

El tall de la Junquera convocat pel Tsunami Democràtic és culpa de les institucions de la Generalitat. Fins i tot, del Parlament per les resolucions que pren contra les institucions de l’Estat. Aquesta és la conclusió de l’atestat de la Guàrdia Civil que ha servit per processar 197 persones i diverses empreses per desordres públics i danys. En el mateix informe policial lliurat al Jutjat d’Instrucció número 4 de Figueres, els analistes de l’institut armat qualifiquen els “crits i consignes contra les institucions de l’Estat” com a elements d’un delicte d’ordres públics.

 

L’atestat, al que ha tingut accés El Món, té el número 2019-100476-378, i el firmen com instructor, el sergent primer TIP D-58991-N,  i com a secretari, el caporal primer, TIP E-17828-F, tots dos de la  Unitat Orgànica de la Policia Judicial de l’Àrea de delictes contra el patrimoni de la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona. L’informe estableix uns “antecedents” que, segons els instructors, orienten els fets investigats corresponents al tall de l’11 i 12 de novembre al quilòmetre 0 de l’AP7. Un antecents que arriben a relacionar, des del minut zero, amb “l’operació Judes” i, per descomptat, amb la sentència del procés.

 

En aquest marc, els sots-oficials de la Guàrdia Civil relaten un “increment” de la “intensitat” de les “reivindicacions” independentistes des de la detenció dels 9 membres de suposats CDR el 23 de setembre de 2019. Un increment del que en fan part responsable les institucions catalanes. “Per altre cantó, certes decisions de les institucions del govern autonòmic català han contribuït a incrementar un sentiment d’hostilitat i odi per part dels col·lectius independentistes cap els membres de les institucions estatals apuntades, que realitzen les seves funcions en la Comunitat Autònoma de Catalunya”. I afegeix: “Exemple d’això és la proposta de resolució de retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya aprovada pel Parlament de Catalunya amb data de 26 de setembre de 2019”.

 

 

Crits i banderes, també objectes de delicte

 

 

L’atestat continua remarcant “l’escenari de múltiples manifestacions reivindicatives del moviment independentista català” que s’ha perllongat des del segon aniversari de l’1-O. Unes concentracions que, a parer de la Guàrdia Civil, contenen “accions” que poden constituir no només infraccions administratives previstes a la Llei Mordassa sinó en els delictes contra l’ordre públic tipificats en el títol XXII del Codi Penal.

 

La Guàrdia Civil li explica al jutge les conductes dels manifestants que consideren un delicte. Una llista que inclou la “proliferació de crits i consignes contra les institucions de l’Estat i els treballadors del mateix que exerceixen les seves funcions a la comunitat catalana, càntics amenaçants contra aquests col·lectius amb pancartes amb lemes independentistes i banderes de la mateixa naturalesa”. Si en considerar els crits com un delicte no n’hi hagués prou, la Guàrdia Civil també interpreta com una vulneració del Codi Penal, la “crema de banderes espanyoles, llançaments d’objectes i artefactes pirotècnics, així com la realització de pintades i altres danys en edificis públics i mobiliari urbà”.

 

La part de l'atestat principal de la Guàrdia Civil on carrega contra l'actuació de les institucions catalanes

La part de l’atestat principal de la Guàrdia Civil on carrega contra l’actuació de les institucions catalanes Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa