El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Assemblea d’Electes vol ser una trinxera per a refugiar-se de la “repressió” futura
  • CA

La comissió gestora de l’Assemblea de Càrrecs Electes, organisme promogut pel Consell per la República, treballa aquestes setmanes per convocar “tant aviat com sigui possible” una segona assemblea que discuteixi i voti una proposta de governança que s’està confeccionant, han explicat membres d’aquesta comissió gestora a ‘El Món’. Elaborar una proposta de governança de la plataforma és el compromís principal que es va adoptar en l’assemblea del 30 d’octubre, celebrada al Palau de Congressos de Catalunya de Barcelona.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, és una de les persones que treballa en el projecte. Explica que la diversitat de sensibilitats polítiques que pretén aplegar l’organisme no ha de ser necessàriament una dificultat perquè aconsegueixi trobar el seu lloc en l’univers d’entitats que treballen per aconseguir la independència i materialitzar l’objectiu d’una República.

“Les diverses formes de veure les coses enriqueixen els projectes i aquí hi ha diverses maneres de veure-les, el que passa és que sí que ens uneix un objectiu final i és lluitar contra la repressió i treballar pel procés cap a la independència”, ha explicat l’alcaldessa de JxCAT. La proposta que s’està elaborant haurà de se sotmesa a discussió i debat i els membres de la gestora treballen amb la voluntat que “tothom s’hi pugui sentir còmode perquè pugui se presentada i defensada des de les diverses sensibilitats possibles”.

Parlar de dates per a una propera assemblea resulta complicat però, atenent els càlculs de l’alcaldessa de Girona, una nova convocatòria podria arribar abans de l’estiu. Madrenas destaca que un dels aspectes importants en els treballs per formalitzar la plataforma és definir-ne bé “l’objectiu”. En aquest sentit, l’alcaldessa creu que tothom té clar que l’Assemblea de Càrrecs Electes “no és un organisme paral·lel que pren decisions que pertoquen a les institucions”. Més aviat, apunta, “és un espai de reforç i substitutiu en cas que hi hagués una repressió intensa de nou i ens quedéssim sense institucions o aquestes es veiessin en perill”.

El treball de la comissió gestora treballa sobre idees expressades en la primera assembla de l’octubre, però estan sorgint noves idees. “L’assemblea podria ser un espai per treballar en possibles accions unitàries respecte al procés i ha de ser una eina per intentar evitar la repressió de l’Estat estant articulats si arribés mai aquest moment intens una altre cop de repressió cap a les institucions, va néixer amb aquesta voluntat i l’hem d’articular en aquest sentit”, explica l’alcaldessa gironina.

“No costarà posar-nos d’acord”

De moment sembla que els treballs de la comissió gestora van bé i que trobar un acord serà fàcil. Almenys així ho pensa l’exalcalde de Sabadell i actual regidor de Crida per Sabadell Maties Serracant. En declaracions a ‘El Món’, Secarrant diu que “no costarà gaire posar-nos d’acord” encara que “no hi ha una proposta definitiva” sobre la governança de l’organisme. La voluntat de la comissió gestora és tancar una proposta les properes setmanes. Cal resoldre “aspectes formals” que resolguin qüestions com són la “capacitat de gestió i de debaten un àmbit tan ampli com és una assemblea de càrrecs electes on hi participa moltíssima gent”.

Serracant posa l’accent en la necessitat de fer que l’assemblea “no sigui una cosa no només des de dalt” i que “tingui la riquesa que volem que tingui, aquest element de pluralitat que vagi més enllà de les estructures de partit”. Així mateix, també ressalta la voluntat de facilitar que els càrrecs electes “compromesos amb l’autodeterminació  puguin participar de la gestió, dir la seva i participar en el debat en aquest espai”. Això haurà de quedar reflectit en uns estatuts de governança, peça clau per fer que la plataforma sigui “realment útil”.

Serracant, en la mateixa línia que Madrenas, reitera que la plataforma “no és cap espai substitutori de cap altre ni de contrapoder, sinó un espai que ha de servir per enriquir els mecanismes que tenim els diferents càrrecs electes, més enllà de les institucions”. L’assemblea pot actuar com a “altaveu” per fer “un debat enriquidor deliberatiu”. Precisament sobre això l’exalcalde de Sabadell afirma que els electes s’han de posar d’acord en “com fem que aquest espai tingui el caràcter deliberatiu i no sigui un espai més on ens trobem i fem de corretja de transmissió dels nostres partits, sinó que disposi de mecanismes de participació per garantir que hi ha una part deliberativa”.

Ni Madrenas ni Serracant avancen més detalls sobre la proposta de governança que, entre altres assumptes, haurà de decidir si es converteix en associació o com s’articula de forma organitzativa per poder complir els objectius que es marqui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa