El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Assagistes s’escapen de la polarització “tòxica” de la política catalana per pensar el futur
  • CA

El pensament i la reflexió sobre temes cabdals han decidit desconfinar-se. Confluència.cat, una associació de pensament que des del setembre del 2018 publica la revista de reflexió ‘El món de demà’, ha presentat aquest dilluns el ‘Eixamplar la democràcia’ (Grup Enciclopèdia), un recull de 80 articles de la “primera temporada” del projecte de 40 assagistes i intel·lectuals, estructurats en els àmbits de territori, societat i política. L’entitat s’ha presentat com “una cèl·lula de regeneració democràtica”.

El president de Confluència.cat, Genís Roca, ha explicat la gènesi del projecte, que es remunta a converses del 2018, quan un grup de persones es va posar d’acord per tirar endavant l’associació. Dos anys després s’ha fet la seva primera presentació pública —que arriba amb retard per culpa del confinament—, ha explicat Roca: “Ja era volgut tenir un paper discret i no acaparar l’atenció”.

Anant als inicis del projecte, ha continuat Roca, les “tensions polítiques” que va viure el país durant el procés han fet la “complicada” la governança del país. Les persones que van impulsar la creació de Confluència.cat “van detectar que enmig d’una governança tan sotmesa a atzucacs” hi havia una manca “d’anàlisi i perspectiva sobre problemes estructurals del país”.

El nou artefacte de pensament doncs s’havia d’erigir com un espai per poder fer “reflexions que acompanyessin processos de decisió amb independència de si el país era una Catalunya independent o federal”, ha apuntat el president de l’entitat.

Combatre les “coses escumoses i fogoses amb molta opinió”

Un dels objectius confessats també ha estat el de “pujar el nivell del debat, fugir de l’opinió i anar cap a l’anàlisi”. Els promotors de la plataforma van veure marge per crear “un mapa de talent” de persones que podien dir “coses interessants”, però en canvi observaven que “no se’ls interpel·lava perquè l’espai públic estava ocupat per coses escumoses i fogoses amb molta opinió”, ha dit Roca.

L’edició de la revista ‘El món de demà’, editada per Jordi Amat, va ser l’instrument per fer caminar el projecte, que ara recull 40 articles en un llibre, amb veus autoritzades, però no necessàriament conegudes per l’audiència. “Volíem donar veu i format a tot un conjunt de persones que considerem rellevants pel futur”, ha sentenciat Roca.

Ambició “absoluta”

Jordi Amat ha dit que l’ambició de Confluència.cat, que s’ha presentat en un acte públic al Cercle d’Economia amb qui té un acord, “és absoluta”. “El primer afany bàsic d’incidència és enriquir el debat públic, això no és quantificable més enllà dels inputs que reps i també el convenciment de crear una xarxa de gent interessada per la proposta que fem”, ha explicat Amat.

Amat ha ressaltat la voluntat de superar la polarització en la discussió pública i anar més enllà de “l’ets o no ets” perquè “volíem respondre altres preguntes”. “Ens semblava que el conflicte que tenim estava generant una dinàmica de polarització que dificultava el debat, en la mesura  que el coneixement pot ser agent de despolarització”, ha indicat l’editor. El llibre que ara veu la llum “proposa una manera de pensar més eixamplada de la que tenim” i lluny de “realitats tòxiques que dificulten els acords”, ha conclòs.

L’editor parla del projecte com “una cèl·lula de regeneració democràtica, posem el coneixement al servei de qui tingui la necessitat”. Es dóna la circumstància que tant Amat com Genís Roca i dues persones més que participen amb Confluència.cat formen part del grup de 30 experts convocats pel Govern per pensar la Catalunya del futur, una iniciativa presentada públicament la setmana passada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès. Aquest grup tot just s’està organitzant, ha explicat Roca, que és un dels coordinadors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa